Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham în colaborare cu instituții de cercetare din China a arătat că inhalarea aerului poluat ar putea duce la transportul particulelor toxice de la plămâni la creier.
Poluarea aerului este o amenințare semnificativă pentru sănătatea publică. În ultimele decenii, cercetătorii au considerat plămânii și sistemele cardiovasculare ca fiind principalele organe afectate de poluarea aerului, dar există unele studii care încep să arate că și alte organe din organism pot fi grav afectate.
„Există lacune în cunoștințele noastre cu privire la efectele nocive ale particulelor fine din aer asupra sistemului nervos central. Această lucrare aduce o nouă viziune asupra legăturii dintre inhalarea particulelor și modul în care acestea se mișcă ulterior în jurul corpului”, a spus co-autorul Iseult Lynch de la Universitatea din Birmingham. „Datele sugerează că un număr de până la opt ori mai mare de particule fine poate ajunge la creier călătorind prin fluxul sanguin, din plămâni, decât prin nas.”
Potrivit studiului, particulele toxice călătoresc prin fluxul sanguin, ceea ce ar putea contribui la tulburări ale creierului și leziuni neurologice. Oamenii de știință au descoperit o posibilă cale directă folosită de diferite particule fine inhalate. Aceste toxine călătoresc prin circulația sângelui și odată ajunse în creier, ele rămân acolo mai mult decât în alte organe metabolice principale.
Cercetătorii au descoperit că au găsit multe particule fine în lichidele cefalorahidiane umane prelevate de la pacienți care s-au confruntat cu afecțiuni ale creierului, dezvăluind un proces care ar putea determina particulele dăunătoare să ajungă în creier.
Dovezile recente au relevat, de asemenea, o legătură puternică între nivelurile ridicate de poluare a aerului și neuroinflamația marcată, schimbările asemănătoare Alzheimerului și problemele cognitive la persoanele în vârstă și la copii.
Odată ajunse în creier, particulele au fost greu de curățat și au fost reținute mai mult decât în orice alt organ.
Rezultatele acestui studiu aduc noi dovezi în demonstrarea pericolelor poluării pentru sistemul nervos central, dar oamenii de știință sugerează că este nevoie de mai multe examinări în ceea ce privește mecanica modului în care particulele fine ambientale inhalate ajung la creier.
Articol de Izabela Constantin