HomeHealthEfectul anestezicului asupra creierului

Efectul anestezicului asupra creierului

Propofolul este un anestezic utilizat pe scară largă, despre care s-a aflat prin intermediul unui studiu recent că are un efect dramatic asupra undelor oscilante care circulă prin creier. Acest gen de cercetări sunt importante pentru a înțelege mai multe despre cum reacționează corpul uman sub efectul anesteziei.

Noul studiu demonstrează faptul că propofolul modifică substanțial modul în care diferitele frecvențe ale undelor cerebrale se deplasează pe suprafața cortexului. În timp ce creierul conștient prezintă un amestec de valuri de diferite frecvențe care se rotesc sau călătoresc drept în diferite direcții, creierul sub anestezie cu propofol a devenit dominat de unde „delta” puternice, de foarte joasă frecvență, care se rotesc direct spre exterior în direcții opuse în loc să se rotească încet în jurul punctelor centrale, așa cum se întâmplă atunci când creierul este conștient. Undele „beta” cu frecvență mai înaltă, între timp, au devenit mai puține și structurate mai neregulat, călătorind doar în direcții care nu sunt dominate de undele delta în creștere.

Se presupune că valurile care călătoresc îndeplinesc multe funcții importante, deoarece coordonează activitatea celulelor creierului în anumite zone pe care le acoperă. Acestea includ aplicarea informațiilor din memorie și păstrarea lor acolo în timp ce așteaptă să fie folosite în cogniție. Ele pot ajuta, de asemenea, la percepție și acționează ca un mijloc de păstrare a timpului în creier. Descoperirile ilustrează, prin urmare, cât de profund modifică anestezia starea creierului, deoarece induce și menține inconștiența, a spus autorul principal Earl K. Miller, profesor Picower de neuroștiință în cadrul Departamentului de Științe ale creierului și cogniție al MIT.

„Ritmurile pe care le asociem cu o cogniție superioară sunt modificate drastic de propofol”, a spus Miller. „Undele beta care călătoresc în timpul stării de veghe sunt împinse la o parte, redirecționate de undele delta care călătoresc și care au fost modificate și făcute mai puternice de anestezic”.

O altă constatare cheie este că activitatea creierului observată sub anestezie este semnificativ diferită de cea sub influența somnului. În somn, undele delta se rotesc, poate pentru a ajuta la consolidarea amintirilor; aici, sunt aplatizate.

Cercetătorii au reanalizat un set de date înregistrate de la două animale care au fost supuse anesteziei cu propofol, au rămas în acea stare o perioadă și apoi au fost readuse la conștiență. Când maimuțele și-au recăpătat cunoștința, tiparele undelor cerebrale au revenit la normal. Acest lucru sugerează că există o legătură între schimbările de activitate și aplicarea anestezicului propofol. Deși oamenii de știință nu sunt complet siguri ce se întâmplă cu undele cerebrale în timp ce călătoresc, se presupune că îndeplinesc o varietate de funcții importante în ceea ce privește coordonarea activității creierului.

Acest studiu este unul important deoarece este printre primele care urmăresc subiecții pe tot parcursul procesului de pierdere și recăpătare a conștiinței.

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente