HomeHealthEste sigur paracetamolul în timpul sarcinii?

Este sigur paracetamolul în timpul sarcinii?

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Penn State College of Medicine, utilizarea paracetamolului în timpul sarcinii este asociată cu probleme de somn și comportament care sunt în concordanță cu tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).

Paracetamolul este un medicament popular utilizat pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, inclusiv febră, infecții, disconfort muscular, dureri de cap, migrene, răceli și alergii.

„Persoanele însărcinate se confruntă cu dureri, febră și alte afecțiuni care ar putea fi ameliorate prin utilizarea paracetamolului”, a spus Kristin Sznajder, cercetător al Institutului Huck al Științelor Vieții și autorul principal al studiului. „Deși medicamentul poate oferi o ușurare în acest moment, cercetările indică din ce în ce mai mult că pot exista efecte în aval care ar putea fi dăunătoare dezvoltării copilului. Sunt necesare mai multe cercetări, astfel încât să se poată face recomandări adecvate persoanelor însărcinate.”

Cercetătorii au analizat datele dintr-un studiu care a urmărit peste 2.400 de femei care nu născuseră niciodată, din al treilea trimestru de sarcină până la trei ani după naștere. Femeile au fost întrebate o dată despre nivelul lor de stres și frecvența utilizării medicamentelor pe parcursul sarcinii. Dintre acestea, 41,7% dintre femeile însărcinate au raportat că folosesc paracetamolul.

Participanții au fost apoi intervievați la 1, 6, 12, 18, 24, 30 și 36 de luni după nașterea copilului lor. La interviul de 36 de luni, participanții au fost rugați să-și evalueze copilul folosind o scală de trei puncte pentru a descrie cât de des prezintă o varietate de comportamente cum ar fi „nu poate sta nemișcat sau liniștit”, „evită să-i privească pe ceilalți în ochi” și „nu vrea să doarmă singur”. Scorurile pentru fiecare comportament au fost apoi corelate pentru a determina dacă copiii au avut scoruri ridicate când era vorba despre reactivitate emoțională, anxietate, dacă erau retrași sau dacă aveau probleme de somn și comportament agresiv.

Cercetătorii au evaluat apoi dacă copiii mamelor care au folosit paracetamol în timpul sarcinii au avut mai multe șanse de a avea probleme de atenție, somn sau alte probleme neurocomportamentale. Deoarece femeile care au folosit paracetamol în timpul sarcinii aveau mai multe șanse să fi fost diagnosticate cu anxietate sau depresie înainte de a rămâne însărcinate și să raporteze niveluri ridicate de stres în timpul sarcinii, echipa de cercetare a măsurat stresul și depresia pe timpul sarcinii, dar și diagnosticele anterioare legate de depresie sau anxietate.

Rezultatele confirmă concluziile unor studii anterioare care sugerează că utilizarea prenatală a paracetamolului ar putea duce la probleme de atenție, arătând în același timp că somnul poate fi, de asemenea, afectat. Dintre femeile care au folosit paracetamol în timpul sarcinii, 22,7% și-au descris copilul ca având probleme de somn și 32,9% și-au descris copiii ca având probleme de atenție. Dintre participantele care nu au raportat că au folosit medicamentul în timpul sarcinii, 18,9% au raportat că copilul lor a avut probleme cu somnul, în timp ce 28,0% au raportat că copilul lor a avut probleme de atenție.

Potrivit echipei de studiu, este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege aceste relații.

Cercetătorii au declarat că nu este clar care procese ale dezvoltării prenatale pot fi perturbate de utilizarea paracetamolului. Unele posibilități includ teoria că  paracetamolul dăunează placentei și prin urmare, perturbă dezvoltarea fătului sau că ar dăuna celulelor hepatice ale fătului, perturbând, sănătatea intestinului și influențând neurodezvoltarea.

„Ar trebui să interpretăm aceste rezultate cu un anumit grad de prudență”, a spus Sznajder. „Deși paracetamolul este în general considerat sigur pentru utilizare în timpul sarcinii, datele din mai multe studii sugerează că ar putea exista efecte asupra dezvoltării copilăriei prin utilizarea sa. Este important să învățăm cât de mult putem despre acest subiect, astfel încât să putem oferi viitoarelor mame recomandări bazate pe date sigure.”

 

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente