HomeHealthExercițiile fizice pot reduce riscul de moarte timpurie pe măsură ce îmbătrânești,...

Exercițiile fizice pot reduce riscul de moarte timpurie pe măsură ce îmbătrânești, conform unui nou studiu

Ar putea fi o idee bună să deprinzi (sau să păstrezi) un hobby activ pe măsură ce înaintezi în vârstă. Exercițiile fizice regulate, cum ar fi joggingul, înotul sau jocul de tenis, pot reduce la adulții în vârstă riscul de deces indiferent de cauză, arată un nou studiu condus de cercetătorii de la Institutul Național al Cancerului din SUA.

Descoperirile sugerează că este important ca adulții în vârstă să se angajeze în activități de petrecere a timpului liber care le plac și pe care le pot susține, deoarece multe tipuri din aceste activități pot reduce riscul de deces. Analiza noastră cuprinzătoare a peste 270.000 de adulți în vârstă, cu o medie de 12 ani de urmărire, demonstrează beneficiile asociate cu participarea la oricare dintre aceste tipuri de activități fizice pentru reducerea riscului de mortalitate, inclusiv mortalitatea cardiovasculară ori cea datorată cancerului.”, au scris autorii în lucrarea lor publicată.

Cu cât mai mult exercițiu fizic, cu atât mai bine, arată cercetarea, deși chiar și o cantitate mică de activitate este mai bună decât lipsa oricărei activități.

După ce au fost clasate în șapte categorii diferite – alergare, mers pe jos, ciclism, înot, sporturi cu rachetă, golf și alte exerciții fizice – echipa a analizat echivalentul metabolic al orei de activitate (MET), o modalitate standardizată de măsurare a cantității de energie cheltuită.

În toate categoriile menționate a fost observată o reducere cu 13% a riscului de deces provenită din orice cauză de mortalitate, în comparație cu situația când nu a avut loc nicio participare la aceste activități. Cantitatea recomandată de Agenția de Sănătate din SUA se bazează pe 7,5-15 ore MET de activitate pe săptămână.

Această recomandare echivalează cu 2,5-5 ore de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână (de exemplu, o plimbare rapidă) sau 1,25-2,5 ore de activitate fizică de intensitate crescută  pe săptămână (de exemplu alergarea sau mersul cu bicicleta).

Cercetătorii au defalcat, de asemenea, rezultatele în funcție de tipul de activitate și cauza decesului. Alergarea, de exemplu, a arătat cea mai mare reducere a riscului de a muri de cancer: o scădere de 19% în medie.

Sporturile cu rachetă sunt deosebit de bune pentru a evita un deces prematur: statisticile au arătat o reducere cu 16% a riscului pentru toate cauzele de mortalitate și o reducere cu 27% a riscului de deces provenit din cauza bolilor cardiovasculare. Sporturile cu rachetă necesită o acțiune sincronizată din partea multor mușchi, coordonare mână-ochi, momente de intensitate foarte mare, care pot s[ îmbunătățească în plus funcționarea fizică.

S-a demonstrat că cei care au făcut exerciții mai mult decât numărul recomandat de ore își reduc riscul de mortalitate și mai mult, deși cu randamente descrescătoare, pe măsură ce timpul petrecut făcând exerciții crește.

La celălalt capăt al scalei, participanții care nu au îndeplinit numărul recomandat de ore, dar au făcut totuși o anumită activitate, au avut o reducere cu 5% a riscului de deces provenită din toate cauzele de mortalitate, comparativ cu cei care nu au făcut nicio activitate.

În timp ce unele activități au redus riscul mai mult decât altele, cercetătorii subliniază că a găsi o activitate fizică care să-ți facă plăcere este cel mai important, pentru că atunci este mult mai probabil să te ții de ea.

Găsirea unei activități de care se bucură persoanele mai în vârstă, inactive este probabil să aibă un beneficiu mai mare, decât alegerea unei anumite activități pe baza diferențelor dintre estimările de risc raportate”, scriu cercetătorii.

Cercetarea a fost publicată în JAMA Network Open.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente