HomeEditorialExpunerea la lumina artificială exterioară pe timp de noapte este asociată cu...

Expunerea la lumina artificială exterioară pe timp de noapte este asociată cu un risc crescut de diabet

Un nou studiu publicat în Diabetologia (revista Asociației Europene pentru Studiul Diabetului) a constatat că lumina artificială exterioară pe timp de noapte este asociată cu cu un risc crescut de diabet, mai mult de 9 milioane de cazuri de boală la adulții chinezi fiind atribuite acestei expuneri. Studiul a fost realizat de Dr Yu Xu și colegii de la Institutul de Boli Endocrine și Metabolice din Shanghai, Spitalul Ruijin, Școala de Medicină a Universității Jiaotong din Shanghai, Shanghai, China.

Persoanele care locuiau în zonele din China cu poluare luminoasă ridicată noaptea aveau cu aproximativ 28% mai multe șanse de a dezvolta diabet decât persoanele care locuiau în zonele cel mai puțin poluate. Cu toate acestea, lipsa întunericului afectează mai mult decât zonele urbane. Poluarea luminoasă urbană este atât de răspândită încât poate afecta suburbiile și parcurile forestiere care se pot afla la zeci, chiar sute de mile de sursa de lumină, au spus autorii.

Studiul confirmă cercetările anterioare privind potențialele efecte dăunătoare ale luminii pe timp de noapte asupra funcției metabolice și asupra riscului de diabet”, a spus dr. Phyllis Zee, director al Centrului pentru Medicina Circadiană și a Somnului de la Universitatea Northwestern Feinberg din Chicago, care nu a fost implicat în studiu.

Impactul luminii asupra sănătății pe timp de noapte

Studiile anterioare pe animale au arătat că expunerea la lumină pe timp de noapte poate interfera cu ritmurile circadiene și poate afecta homeostazia glucozei, notează echipa de studiu. Alte cercetări au demonstrat că expunerea cronică la lumina interioară moderată în timpul somnului a crescut prevalența diabetului la adulții în vârstă în comparație cu cei care dorm într-un cadru slab luminat.

Descoperirile noastre contribuie la creșterea literaturii care sugerează că lumina artificială pe timp de noapte este dăunătoare sănătății și demonstrează că poate fi un potențial factor de risc nou pentru diabet”, au spus cercetătorii.

Gareth Nye, PhD, lector superior la Universitatea din Chester, Marea Britanie, a susținut faptul că cercetările anterioare au găsit o asociere între afecțiunile metabolice, cum ar fi diabetul, și lumina artificială pe timp de noapte, majoritatea teoriilor cu privire la cauză concentrându-se pe ritmul circadian natural al corpului. El a spus că ceasurile interne reglează o varietate de procese corporale, cum ar fi metabolismul și sinteza hormonală. Ele afectează, de asemenea, tiparele de somn prin interferarea cu sinteza hormonului melatonină, care este esențial pentru un somn sănătos.

Noul studiu realizat a evaluat 98.658 de participanți de la Studiul de Supraveghere a Bolilor Netransmisibile din China din 162 de localități. Vârsta medie a participanților a fost de 42,7 ani. Femeile au reprezentat 49,2% din cohorta de studiu.

Ratele de prevalență au fost calculate și ajustate pentru sex, vârstă, educație, indicele de masă corporală, activitatea fizică, venitul gospodăriei, antecedentele familiale de diabet zaharat, zonele rurale/urbane, starea de consum de alcool și utilizarea medicamentelor prescrise pentru scăderea lipidelor (în primul rând statine) sau antihipertensive.

Analiza a constatat că expunerea cronică la poluarea luminoasă pe timp de noapte a crescut nivelul de glucoză din sânge și a condus la un risc mai mare de rezistență la insulină și diabet.

Aceste descoperiri contribuie la un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că lumina artificială  este dăunătoare sănătății și demonstrează că poate fi un potențial nou factor de risc pentru diabet. Sunt însă necesare studii suplimentare care implică măsurarea directă a expunerii individuale la lumina exterioară pe timp de noapte.

Articol de Cristina Zarioiu

 

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente