HomeHealthFemeile din generațiile Millennials și Z au de două ori mai mari...

Femeile din generațiile Millennials și Z au de două ori mai mari șanse să dezvolte hipertensiune în perioada sarcinii

Hipertensiunea arterială în timpul sarcinii este o cauză principală de deces matern, potrivit Asociației Americane a Inimii. Este legată de un risc crescut de insuficiență cardiacă maternă și accident vascular cerebral, precum și de naștere prematură.

Potrivit unui nou studiu de la Universitatea Northwestern, femeile din generația Z și cele din generația Millennials au de două ori mai multe șanse de a experimenta această complicație, decât predecesoarele lor din generațiile anterioare.Aceasta include tulburarea hipertensivă preeclampsia, precum și hipertensiunea gestațională.

Această descoperire este semnificativă deoarece până acum se credea că o creștere a ratelor de hipertensiune arterială în timpul sarcinii afectează în general  femeile care rămân însărcinate la vârste mai înaintate. Cu toate acestea, noua cercetare confirmă faptul că ratele de hipertensiune arterială în timpul sarcinii sunt mai mari în rândul femeilor din generațiile mai recente, indiferent de vârsta pe care o au în timpul sarcinii. „Este o credință comună că șansele de a dezvolta hipertensiune arterială în timpul sarcinii cresc odată cu vârsta mamei, dar chiar și după luarea în considerare a vârstei femeilor la sarcină, femeile din generațiile mai recente au fost expuse un risc mai mare decât omologii lor din generațiile precedente”, au spus cercetătorii.

În cadrul studiului au fost analizate datele din National Vital Statistics System Natality Database din SUA, care a inclus peste 38 de milioane de femei aflate la primele sarcini, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, care au născut între 1995 și 2019.

Au descoperit că femeile născute între 1996 și 2004 au avut de 2,6 ori mai multe șanse de a dezvolta o tulburare hipertensivă în timpul sarcinii decât femeile născute între 1951 și 1959. Iar cele care au născut între 2015 și 2019 au avut de 1,6 ori mai multe șanse de a dezvolta o tulburare hipertensivă decât femeile care au născut între 1995 și 1999.

De-a lungul celor patru generații incluse în studiu, cele mai mari rate generale de hipertensiune arterială în timpul sarcinii au fost în rândul femeilor din rasa afro-americană, indiană  și rasa nativă din Alaska.

Generația Z este, în general, definită ca indivizi născuți între 1997 și 2012, în timp ce generația Millennials s-a născut între 1981 și 1996. Generațiile anterioare sunt Generația X (anul nașterii între 1965 și 1980) și Baby Boomers (anul nașterii între 1946 și 1964).

Deși există multe motive pentru schimbările generaționale observate, emitem ipoteza că acest lucru se datorează, în mare parte, declinului generațional observat în ceea ce privește sănătatea inimii . Vedem mai multe persoane din generațiile mai recente care intră în sarcină cu factori de risc precum obezitatea.”, a spus Sadiya Khan, autorul studiului și profesor asistent de medicină la Northwestern University Feinberg School.

Tot ea a adăugat că tehnologiile actuale mobile de sănătate (de exemplu, dispozitivele portabile) și oportunitățile de telemedicină deschid oportunități pentru a îmbunătăți în mod echitabil supravegherea tensiunii arteriale. “Prevenirea și identificarea mai devreme pot salva vieți și pot îmbunătăți sănătatea generațiilor viitoare începând de la naștere”, a spus Khan.

Mesajul clinic și de sănătate publică din acest studiu arată necesitatea de a ne extinde perspectiva asupra screening-ului și de prevenție la toate grupele de vârstă înainte și în timpul sarcinii, în special în rândul tinerilor care în mod tradițional nu au fost considerați cu risc ridicat”, a spus Dr. Natalie Cameron, prim autor al studiului și medic la Northwestern Medicine.

Studiul a fost primul studiu multi-generațional care a privit dincolo de vârsta mamei sau de anul calendaristic al nașterii pentru a înțelege tiparele de hipertensiune arterială în timpul sarcinii.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente