HomeHealthFicatul prelevat de la donatorii bătrâni poate funcționa mai mult de 100...

Ficatul prelevat de la donatorii bătrâni poate funcționa mai mult de 100 de ani

O echipă de cercetători a examinat ficatul care a fost transplantat între 1990 și 2022 și a identificat 25 de organe care au potențialul de a rămâne funcționale timp de peste 100 de ani. Studiul dezvăluie, de asemenea, că ficatul transplantat de la persoane în vârstă este probabil să dureze mai mult decât cel care provine de la donatori tineri, a raportat New Scientist.

Cercetătorii au studiat aproximativ 253.406 de organe transplantate și au observat un grup special format din ficați care au trăit mai mult de 100 de ani în total (vârsta înainte de transplant + vârsta după transplant). Unii dintre ficații din grup au reușit chiar să supraviețuiască timp de 108 ani, ceea ce înseamnă că ficații ar putea fi transplantați la o altă ființă umană după moartea primului primitor.

Mai surprinzător este că ficatul identificat (organul cu vârsta egală sau mai mare de 100 de ani) a fost transplantat de la donatori cu o vârstă medie de 84,7 ani. În general, se crede că organele de la donatorii tineri sunt susceptibile să dureze mai mult, dar constatările din studiul actual prezintă o imagine total diferită, mai ales în cazul transplanturilor de ficat.

Când ficatul unei persoane nu mai funcționează din cauza unei leziuni sau a unei boli hepatice, medicii înlocuiesc organul cu un ficat sănătos de la o altă persoană. Donatorul de ficat poate fi o persoană moartă sau o persoană vie. În acest din urmă caz, în general, o parte din ficatul donatorului este prelevată și plasată în corpul primitorului.

Deoarece ficatul este un organ cu putere mare de regenerare, porțiunile mici și rămase ale ficatului din corpul donatorului și al primitorului cresc un ficat sănătos şi complet funcțional.

Cu toate acestea, nu orice operație de transplant de ficat are succes, deoarece organismul primitorului ar putea respinge grefa din cauza unor factori variaţi. De exemplu, uneori structura genetică a unui ficat donat este foarte diferită de ficatul cu care este înlocuit, iar acest lucru face ca sistemul imunitar al corpului primitorului să atace și să respingă organul transplantat.

Un alt factor care duce la insuficiența transplantului hepatic sau limitează vârsta unui ficat transplantat este legat de nivelurile ridicate ale unor enzime numite transaminaze. Această enzimă este importantă pentru funcționarea normală a ficatului și pentru eliminarea toxinelor din corpul uman.

În timpul studiului, cercetătorii au descoperit că ficatul de la donatorii în vârstă au niveluri scăzute de transaminaze, făcându-l mai compatibil și mai durabil în comparație cu grefele de la donatorii mai tineri.

Acesta ar putea fi motivul pentru care donatorii organelelor care au rezistat foarte mult timp sunt în mare parte persoane cu vârsta de peste 80 de ani.

Cercetătorii dezvăluie, de asemenea, că scorul MELD (Model pentru boala ficatului în stadiu terminal), care este utilizat pentru a determina posibilitatea apariției unei boli hepatice cronice, este mai scăzut pentru ficatul bătrân. Scorul a fost 17 în cazul ficatului de bătrân și 22 pentru ficatul care a fost donat de persoane cu o vârstă medie de aproximativ 38 de ani.

„Înainte am avut tendința să ne ferim să folosim ficatul de la donatori mai în vârstă. Dacă putem sorta ce este bun de la acești donatori, am putea obține mai mult ficat disponibil pentru a fi transplantat și a avea rezultate mai bune.” a declarat pentru ANI, Christine Hwang, unul dintre autorii studiului și Profesor asociat la Universitatea din Texas.

Bolile de ficat sunt responsabile pentru mai mult de două milioane de decese care apar la nivel global în fiecare an. Ceea ce înrăutățește situația este că perioada de așteptare pentru pacienții care solicită un transplant de ficat poate varia uneori de la luni la ani chiar și în țările dezvoltate.

Dr. Hwang și echipa ei subliniază că, în prezent există 11.113 pacienți care așteaptă un transplant de ficat, dar cercetările lor arată o modalitate de a atenua această criză a cererii și ofertei.

Studiul sugerează că ficatul în vârstă este foarte probabil să dureze mai mult și mai puțin probabil să fie respins. Prin urmare, grefele hepatice obținute de la persoanele în vârstă pot îmbunătăți numărul de ficat transplantabil disponibil medicilor.

Studiul este propus de cercetătorii de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center din Dallas și TransMedics din Andover, Massachusetts. Recent, autorii și-au prezentat concluziile la Congresul Clinic 2022 al Colegiului American de Chirurgie (ACS).

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente