Virusul mortal a fost detectat în Guineea Ecuatorială, provocând cel puțin nouă victime.
Primul focar cu virusul Marburg, sau MVD, a fost confirmat în Guineea Ecuatorială marți, 14 februarie, determinând Organizația Mondială a Sănătății (OMS) din Geneva, Elveția, să convoace o întâlnire de urgență.
Până acum au fost confirmate nouă decese și 16 cazuri suspecte. Boala mortală, legată de Ebola, provoacă simptome similare febrei hemoragice și are o rată a mortalității de până la 88%.
Termenul „febră hemoragică virală” descrie o tulburare care afectează capacitatea organismului de a funcționa pe cont propriu și este dăunătoare pentru numeroase sisteme de organe, inclusiv sistemul cardiovascular în ansamblu. Aceste afecțiuni pot avea diferite simptome, dar sângerarea sau hemoragia este adesea unul dintre ele.
Până acum, știm că focarul este localizat în regiunea Kié-Ntem, care se învecinează cu Camerun și Gabon, în nordul Guineei Ecuatoriale. Potrivit lui John Edmunds, epidemiolog la London School of Hygiene & Tropical Medicine, care a fost la întâlnire, numărul cazurilor de până acum este mai mare decât majoritatea celor 16 focare de la Marburg identificate anterior.
„Nu pot sublinia suficient nevoia de viteză”, a spus el la întâlnirea OMS.
„Focarele au tins să fie mici și să se termine relativ repede după ce au fost puse în aplicare intervenții eficiente”, a declarat el pentru Nature într-un comunicat de presă.
La întâlnire, oficialii au discutat și despre logistica testării vaccinurilor cu virusul Marburg în Guineea Ecuatorială.
Vaccinurile cu vectori virali, cum ar fi vaccinul COVID-19 creat de AstraZeneca și Universitatea Oxford din Marea Britanie, sunt printre candidații de top.
Viabilitatea testării vaccinurilor Marburg în diferite stadii de dezvoltare a fost, de asemenea, luată în considerare în timpul întâlnirii. Cu toate acestea, s-a afirmat că probabilitatea unui studiu de succes este scăzută, deoarece alte măsuri preventive, cum ar fi carantina, ar putea pune capăt focarului înainte de a putea fi administrată chiar și o singură doză de vaccin.
Altă variantă a vaccinului care instruiește celulele să producă o proteină a virusului Marburg folosind un adenovirus modificat de cimpanzeu este propusă de Institutul de Vaccin Sabin din Washington, DC.
Un alt candidat făcut de Janssen în Beerse, Belgia, folosește adenovirusul uman pe care s-a bazat vaccinul de succes împotriva COVID-19 al companiei (Janssen este o subsidiară a Johnson și Johnson).
Niciuna dintre acestea nu este disponibilă în cantități mari, au spus dezvoltatorii la întâlnire.
Este puțin probabil să apară suficiente cazuri înainte ca focarul actual să fie adus sub control pentru ca cercetătorii să stabilească cu certitudine dacă vreun vaccin este eficient sau nu.
Acestea fiind spuse, oficialii de la întâlnire au declarat că dovezile care susțin eficacitatea oricărui vaccin ar putea fi adunate în numeroase focare. Eficacitatea vaccinurilor și răspunsul imunologic pe care îl induc în comunitățile expuse riscului de epidemii în viitor ar putea fi ambele învățate dintr-un experiment cu vaccinul din Guineea Ecuatorială.
Articol de Răzvan Lupu