HomeHealthOamenii de știință au creat hărți 3D pentru a trata mai bine...

Oamenii de știință au creat hărți 3D pentru a trata mai bine bolile de rinichi și creier

Oamenii de știință de la Universitatea Columbia au colaborat pentru a dezvolta hărți 3D ale proteinelor și modul în care acestea ajută la capacitatea organelor de a filtra toxinele.

Împreună cu colegii din alte instituții, ei au dezvăluit pentru prima dată o imagine a unei proteine ​​care poate distruge viața unei persoane şi care este suficient de clară pentru a explica cum funcționează (ca un mic feribot pentru molecule care trebuie să treacă prin aproape un trilion de celule, membranele din țesuturi și organe, de la rinichi și creier până la urechea internă și alveolele plămânilor, potrivit Institutului Zuckerman al Universității Columbia).

Cu o nouă înțelegere mecanică a acestei proteine ​​cheie și a modului în care mutațiile din ea o pot opri, sperăm că cercetările ulterioare vor descoperi noi ținte pentru tratarea bolilor renale și cerebrale”, a spus Jonathan Barasch, MD, Ph.D., un expert și clinician în urologie și nefrologie la Colegiul Medicilor și Chirurgilor din Columbia Vagelos și autor principal al lucrării.

Aceste noi deschideri terapeutice se datorează structurilor uimitoare de proteine ​​pe care le-au descoperit colegii mei din Columbia, Andrew Beenken, Anthony Fitzpatrick și Larry Shapiro”, a adăugat el.

Noile structuri proteice de înaltă rezoluție ar putea oferi piste terapeutice pentru tratarea unor afecțiuni frecvente precum leziunile renale acute, boala cronică de rinichi și boala Alzheimer, precum și cele mai puțin frecvente, cum ar fi sindromul Donnai-Barrow, o tulburare genetică cu o varietate de consecințe fizice și psihice.

Cu ajutorul eșantioanelor LRP2 obținute de Dr. Beenken, autorul corespondent Dr. Anthony Fitzpatrick și Beenken au adunat o cantitate mare de date structurale. Cercetătorii au creat apoi structuri de proteine ​​3D cu detalii aproape atomice, utilizând cu pricepere metode de calcul robuste pentru a înțelege datele.

„Acum avem cele mai bune hărți 3D ale proteinei LRP2 create vreodată”, a spus dr. Fitzpatrick, cercetător principal la Institutul Zuckerman și Profesor asistent de biochimie și biofizică moleculară la Colegiul Medicilor și Chirurgilor din Columbia Vagelos.

Cu aceste hărți, Dr. Shapiro ar putea începe să descopere mecanismul remarcabil prin care LRP2 funcționează în celule.

Studiul a fost publicat în Cell pe 6 februarie.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente