HomeHealthHipersomnia sau posibilitatea adormirii în timpul zilei și un nou medicament

Hipersomnia sau posibilitatea adormirii în timpul zilei și un nou medicament

Hipersomnia sau somnolența excesivă pe timpul zilei, afectează între 4-6% din populație, cu un impact asupra vieții zilnice  considerabil. Indivizii ce suferă de hipersomnie pot adormi, oricând pe timpul zilei, fără a reuși să controleze acest fapt. Sindroamele de hipersomnie au fost descrise de mai bine de un secol. Primul a fost narcolepsia, despre care oamenii credeau că nu este un sindrom real, ci că cei cu narcolepsie erau de fapt, doar leneși.

În ultimii 30 de ani, medicina modernă care a investigat somnul, necesitatea lui dar și calitatea și cantitatea a subliniat mai multe afecțiuni ce pot genera hipersomnie: hipersomnie idiopatică, hipersomnie recurentă, sindrom de somn insuficient, somnolență dependentă de medicamente și toxine, hipersomnie asociată cu tulburări psihiatrice, hipersomnie asociată cu tulburări neurologice, hipersomnie posttraumatică, infecții și hipersomnie, hipersomnie asociată cu boli metabolice sau endocrine, tulburări de somn legate de respirație și sindroame de apnee în somn și mișcări periodice ale membrelor în somn.

Prevalența în funcție de sex ne arată că hipersomnia este de două ori mai întălnită în rândul bărbaților, în parte datorită deficitelor de respirație precum apnea în somn. Hipersomnia poate apărea ca afecțiune în viața adultă, dar un procent considerabil a fost raportal la copii și adoleșcenți. Hipersomnia este o afecțiune ce afectează sistemul economic și cel sanitar, ce poate pune în pericol viața tuturor, nu doar a celui afectat. Dacpă ne gândim la un șofer ce suferă de hipersomnie, adormind la volan, ne putem imagina repercursiunile afecțiunii de care suferă.

Publicat în revista de specialitate Lancet Neurology, un studiu de fază 3 a dus la aprobarea primului medicament pentru hipersomnie de către Food and Drug Administration (FDA)

Oxibatul de sodiu inferior este un produs nou de oxibat cu o compoziție unică de cationi. Acesta conține cu 92% mai puțin sodiu decât oxibatul de sodiu (Xyrem). La studiul de fază 3 au participat 154 de adulți care îndeplinesc criteriile pentru hipersomnie idiopatică din 50 de centre de somn din șase țări europene și din Statele Unite.

Participanții au început un tratament cu oxicarbonat de sodiu inferior (soluție orală ce le-a fost administrat o dată sau de două ori pe noapte) cu o perioadă de titrare și optimizare cu etichetă deschisă care a durat între 10 și 14 săptămâni, urmată de o perioadă de 2 săptămâni, cu etichetă deschisă, cu doză stabilă. Doza optimizată a variat între 2,5 și 9,0 grame pe noapte.

După perioadele cu etichetă deschisă, 115 pacienți au fost repartizați aleatoriu pentru a continua doza optimizată stabilă de oxibat de sodiu inferior sau pentru a trece la placebo.

În timpul titrării și optimizării în regim deschis cu oxibat de sodiu mai mic, scorurile Epworth Sleepiness Scale (ESS) au scăzut, indicând un efect “substanțial” al tratamentului, care a fost menținut în timpul perioadei de doză stabilă, raportează Yves Dauvilliers, doctor la Centrul de Tulburări de somn și de veghe, Montpellier, Franța. Participanții alocați grupei placebo, au raportat scoruri mai mari pe scala somnolenței, dar cei cărora li s-a administrat doza de oxibat inferior au prezentat o constantă.

Evenimentele adverse care apar în urma tratamentului), la mai puțin de 10% din participanți, au inclus greață (22%), cefalee (18%), amețeli (12%), anxietate (11%) și vărsături (11%). Toate acestea au fost raportate ca fiind reacții ușoare sau moderate.

Xywav, noul medicament, vine cu un mesaj de avertizare, fiind un sedativ al sistemului nervos central și existând riscul de abuz sau utilizare greșită. Din acest motiv, el este disponibil doar prin intermediul unui program de evaluare al riscului.

 

Articol de Victoria Nănău

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente