HomeHealthImplicațiile negative ale consumului excesiv de știri

Implicațiile negative ale consumului excesiv de știri

Un nou studiu realizat de un grup de cercetători din Statele Unite a sugerat că doomscrolling-ul sau consumul în exces de conținut media poate înrăutăți sănătatea mentală, cât și fizică.

Bryan McLaughlin, autorul principal al studiului și profesor asociat la Texas Tech University, spune că oamenii care sunt expuși la vești proaste în mod regulat au raportat „o probabilitate mai ridicată de boalî fizică”.

„Asistând la aceste evenimente care se desfășoară în știri poate duce la o stare constantă de alertă ridicată la unii oameni, stimulându-i să supravegheze sursele de știri în exces și făcând lumea să pară un loc întunecat și periculos.”

În cadrul studiului, 1.100 de adulți din SUA au fost chestionați atât despre obiceiurile lor de consum al știrilor, cât și despre bunăstarea fizică și mentală.

Rezultatele au arătat că 16,5% dintre respondenți au prezentat semne de consum de știri „grav problematic”.

Acești oameni au raportat, de asemenea, că știrile le domină gândurile de veghe, îngreunează concentrarea la serviciu sau la școală și le perturbă somnul.

„Se poate dezvolta un cerc vicios în care, în loc să se retragă, devin atrași mai mult, obsedând cu privire la știri și verificând actualizări non-stop pentru a-și atenua suferința emoțională”, spune McLaughlin. „Dar nu ajută, și cu cât ei verifică mai mult știrile, cu atât mai mult începe să interfereze cu alte aspecte ale vieții lor.”

Studiul arată, de asemenea, că 73,6% dintre participanții care au fost identificați ca având obiceiuri de știri „grav problematice” au experimentat, de asemenea, boli mintale „destul de puțin” sau „foarte mult”. Doar 6% dintre ceilalți respondenți la sondaj au prezentat aceste simptome.

În plus, 61% dintre consumatorii de știri la nivel problematic au raportat că se confruntă cu o sănătate fizică precară „destul de mult” sau „foarte mult”, comparativ cu doar 6,1% pentru toți ceilalți participanți la studiu.

Studiul arată cu degetul către industria de știri în sine, spunând că trebuie să existe o discuție serioasă despre modul în care alimentează această problemă.

Algoritmii manipulatori și designul care provoacă dependență a rețelelor sociale ajută, de asemenea, la cultivarea doomscrolling-ului. David Nuñez, Director de Tehnologie și Strategie Digitală la Muzeul MIT, a explicat direct pe Twitter: „Algoritmii de social media subliniază negativitatea. Emoțiile puternice și negative provoacă mai multă „implicare”. Algoritmii doresc această implicare a oamenilor. Algoritmul îl alimentezi cu fiecare clic. Algoritmii urmăresc ce faci. “El adaugă că atunci când oamenii încep să recunoască consecințele dependenței de știri, aceștia tind să înceteze cu totul să citească știrile – dar asta vine cu propriile probleme.

„Renunțarea vine în detrimentul accesului unui individ la informații importante pentru sănătatea și siguranța sa, de asemenea, subminează existența unui cetățean informat, ceea ce are implicații pentru menținerea unei democrații sănătoase”, spune McLaughlin. „De aceea o relație sănătoasă cu consumul de știri rămânr la nivelul de situație ideală.”

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente