HomeHealthTot mai multe cazuri de cancer în timpul tinereții

Tot mai multe cazuri de cancer în timpul tinereții

Cancerul este în creștere în rândul adulților sub 50 de ani, sugerează o nouă cercetare realizată de o echipă de oameni de știință din Boston.

Cazurile de cancer de sân, colon, esofag, rinichi, ficat și pancreas cu debut precoce se numără printre cele care au crescut la nivel mondial începând în jurul anilor ’90.

„Am descoperit că acest risc crește cu fiecare generație”, a spus Dr. Shuji Ogino, cercetător la Spitalul Brigham. „De exemplu, oamenii născuți în 1960 au experimentat un risc mai mare de cancer înainte de a împlini 50 de ani decât cei născuți în 1950 și anticipăm că acest nivel de risc va continua să crească în generațiile succesive.”

Potențialul vinovat pentru statisticile în creștere este stilul de viață din ce în ce mai sedentar, alături de dieta occidentală plină de alimente procesate.

În timp ce detectarea crescută a cancerului la vârste mai fragede joacă un rol în creșterea numerelor de cazuri de cancer cu debut precoce, screening-ul îmbunătățit nu este principalul motiv de creșterea a 14 tipuri diferite de cancer în rândul adulților sub 50 de ani din 2000 până în 2012, au spus cercetătorii.

„Fiecare grup succesiv de oameni născuți mai târziu are un risc mai mare de a dezvolta cancer mai târziu în viață, probabil din cauza factorilor de risc la care au fost expuși la o vârstă fragedă”, a spus dr. Shuji Ogino, profesor și medic în Departamentul de patologie al Spitalului Brigham and Women, într-un rezumat al cercetării de pe site-ul spitalului.

Cei născuți în 1960, de exemplu, au un risc mai mare de a dezvolta cancer decât cei născuți în 1950. „Am descoperit că acest risc crește cu fiecare generație”, a spus Ogino. „Notăm că acest nivel de risc va continua să crească în generațiile succesive.”

Vârsta medie pentru un diagnostic de cancer este de 66 de ani, potrivit Institutului Național al Cancerului.

Anumiți factori de risc de cancer, inclusiv „alimentele foarte procesate, băuturile zaharoase, obezitatea, diabetul de tip 2, stilul de viață sedentar și consumul de alcool” sunt amintiți tot mai des începând cu anii 1950, au spus cercetătorii.

Cercetătorii nu au identificat creșteri specifice ale riscului în diferitele tipuri de cancer. Dar, în general, mai mulți oameni la nivel global sunt mai puțin sănătoși. Aceste comportamente nesănătoase cresc probabil ratele de cancer la vârste mai mici, au spus ei.

„Din cele 14 tipuri de cancer în creștere pe care le-am studiat, opt erau legate de sistemul digestiv. Mâncarea pe care o consumăm hrănește microorganismele din intestinul nostru”, a spus în rezumat autorul principal al studiului, dr. Tomotaka Ugai. „În cele din urmă, aceste schimbări pot influența riscul și rezultatele bolii.”

Cercetătorii din întreaga lume ar trebui să colaboreze pentru a monitoriza mai bine tendințele globale și o potențială epidemie globală de cancer, au spus cercetătorii. Studii mai aprofundate de-a lungul vieții, care să includă și copiii, pot ajuta, de asemenea, la urmărirea posibilelor efecte ale factorilor de mediu.

„Acest lucru nu este doar mai rentabil, având în vedere numeroasele tipuri de cancer care trebuie studiate, dar cred că ne va oferi informații mai precise asupra riscului de cancer pentru generațiile viitoare”, a concluzionat Ugai.

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente