HomeAvantstoryInovația are nevoie de multidisciplinaritate și de impact măsurabil - Interviu cu...

Inovația are nevoie de multidisciplinaritate și de impact măsurabil – Interviu cu Ion Gheorghe Petrovai și echipa HIVE Innovation

Centrul de Inovație în sănătate HIVE (HIVE Innovation), din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca, este spațiul în care câțiva profesioniști, tineri specialiști și studenți promovează și organizează proiecte de susținere a inovației în sănătate, plecând de la competiții de câteva zile până la proiecte ample, cu durată extinsă.

HIVE Innovation s-a născut din dorința de a aduce împreună tineri studenți și specialiști din varii domenii și de a-i provoca să își lase creativitatea să producă idei interesante și relevante de îmbunătățire a unor arii din sănătate. Evenimentele de până acum s-au concentrat pe subiecte precum telemedicină, medicină de urgență, sănătate mintală și fizică, precum și neurologie. Primele proiecte au constat în competiții tip hackathon. Luând modelul original al hackathoanelor, HIVE Innovation a gândit un proces adaptat viitorilor profesioniști, prin care să beneficieze de pregătire și suport specializat pe perioada competiției. Având această experiență, HIVE Innovation a îndrăznit să meargă mai departe – a început să organizeze activități pentru start-up-uri, tineri antreprenori, medici și investitori.

Un pas mic pentru ecosistemul internațional de hub-uri de inovație, un pas imens pentru ecosistemul românesc.

Ultimul trimestru al acestui an aduce un număr considerabil de competiții tip hackathon, de competiții pentru tineri antreprenori, de pregătire și validare a start-up-urilor, cărora li se adaugă un proiect extins ce aduce medici, start-up-uri și investitori la aceeași masă, cu scopul îmbunătățirii produselor și serviciilor de sănătate ce există deja sau urmează să fie scoase pe piață.

Global StartupCities eHealth Program 2022 este cel mai recent proiect încheiat, desfășurat in luna octombrie a acestui an. Proiectul acesta, realizat cu partenerul nostru principal – Linnify – alături de Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Clusterul de Educație C-EDU, a avut scopul de a oferi training și validare specializată pentru tinere start-up-uri, de a oferi un suport viabil pentru creșterea serviciilor și produselor propuse, finalmente dorința fiind de a avea o calitate și folosință pliabilă pe audiența țintită.

Linnify, o companie tânără din Cluj-Napoca, orientată spre oameni și spre performanță și specializată pe validare și soluționare, s-a alăturat activității noastre încă de la stadiul de concept. Echipa Linnify a gândit și a pus în practică pe parcursul unei săptămâni un set de traininguri și workshop-uri, gândite să satisfacă nevoia de validare unică și de piață a fiecărui start-up participant, dar mai ales să hrănească dorința tinerilor antreprenori de a continua perfecționarea produselor lor, în concordanță cu problemele identificate și cu aspirațiile personale. Linnify, alături de un set de mentori specializați, au oferit all-rounded validation, întregul proiect fiind încheiat prin prezentarea ideilor noi, ideilor de îmbunătățire, a start-up-urilor participante, idei ce așteptăm cu nerăbdare să fie implementate. Simultan, HIVE Innovation este partener în cadrul proiectului HUBvantage, proiect susținut de EIT Health, verticala de sănătate din European Institute of Innovations and Technology (EIT), în parteneriat cu FreshBlood și Activize.

Acest proiect își propune realizarea de legături profesionale de lungă durată între mentori din domeniul sănătății și fondatori de start-up-uri cu produse sau servicii de sănătate, astfel încât produsele și/sau serviciile finale să răspundă cât mai eficient la nevoile reale ale pacienților, dar și ale persoanelor care profesează în aria de sănătate.

Un alt proiect desfășurat alături de HIVE Innovation este Connect: e-health, proiect finanțat de Comisia Europeană, prin programul ErasmusPlus, și coordonat de Dr. Alina Forray. Acest
proiect își focusează activitatea din ultimii ani pentru a crea și perfecționa o curricula targetată pe e-health, în care audiența interesată să identifice și consolideze informații definitorii ale variatelor subiecte e-health (telemedicină, eLearning în sănătate, mHealth, health analytics și big data, inovația în sănătate, social media în sănătate, fișe medicale electronice, resurseumane în sănătate), dar și pentru a crea o comunitate care să reprezinte baza inovației și perfecționării în e-health.

Proiectele ample desfășurate în HIVE sunt complementate de hackathoane periodice, dedicate în primul rând studenților și tinerilor absolvenți din domeniile med-health, tech si business, incluzând aici și nișe corelate acestor domenii (ex. sănătate publică, asistență medicală, asistență de specialitate, computational sciences, IT, robotică, marketing, public relations etc.). Publicul țintă al hackathoanelor noastre s-a extins in ultimul an până la firme mici, start-up-uri sau antreprenori independenți.

Aceste competiții au obiectivul de a cataliza identificarea de idei inovative sau de a furniza update-uri asupra a ce există în momentul curent. Pentru a „hrăni” acest scop, fiecare competiție aduce profesioniști cu experiență îndelungată în palmaresul lor, cu specializări academice relevante, dar mai ales profesioniști care au încercat deja implementarea unor idei inovative și care s-au confruntat cu riscurile și limitările aduse de aceste procese. Fiecare hackathon aduce noi experiențe, noi idei și noi participanți dornici și curioși de a crea și de a experimenta ce înseamnă 24 de ore de activitate intensă, brainstorming, research și mentoring.

Ultimul hackathon a fost  EIT i-Days 2022: NeuRO Innovations (26-29 octombrie 2022), competiție axată pe tehnologiile revoluționare din aria neurologiei (eyetracking, r-TMS, qEEG) și utilizări inovative ale lor. Pe lângă acest hackathon, putem aminti alte competiții relevante pentru palmaresul nostru: The eHealth Networking Days Hackathon, Hackathonul pe tema Medicină de urgență, situații de urgență și reziliență, Telemedicine Hackathon.

Fiecare eveniment în parte a adus mai multă experiență și perfecționare a procesului de organizare pentru HIVE Innovation, și mai ales a condus la alte proiecte, la o scală în continuă evoluție.

Credem că există foarte mult loc de îmbunătățire în sistemul medical, lucru pe care ni-l dorim toți cei din echipa HIVE, în același timp, fiecare dintre noi îmbunătățindu-ne capacitatea de a înțelege și a ajuta inovatori din sănătate. Echipa este cea care contează enorm și pune în mișcare lucrurile, iar HIVE Innovation se bucură de o astfel de echipă: Prof. Dr. Răzvan Chercheș, Dr. Ion G. Petrovai, Dr. Alina Forray, Drd. Diana Escariu, Drd. Paul Panaitescu, Mast. Nane Varga, Stud. Rebeca Popa, Paul Moga și toți cei care ne-au călcat pragul și s-au implicat în ceea ce facem.

Concluzionăm într-o notă aspirațională, cu cel mai constant citat din evenimentele noastre: Ideas fail, people don’t! „Ideile se pierd, oamenii continuă”.

 

Articol scris de Diana Escariu și Ion Petrovai

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente