Insomnia la vârsta mijlocie a fost asociată cu o funcție cognitivă mai slabă mai târziu în viață în cadrul unui studiu publicat în Journal of Aging Health. Autorii sugerează că orice simptome de insomnie ar trebui tratate cât mai devreme posibil.
Cercetătorii au investigat relația dintre dezvoltarea simptomelor de insomnie după vârsta de 30 de ani și influența acestora asupra memoriei, capacității de învățare și concentrării mai târziu în viață, în acest nou studiu realizat pe o perioadă de 17 ani. Oamenii de știință au descoperit o legătură clară între simptomele de insomnie pe termen lung în timpul vârstei mijlocii și declinul cognitiv la vârsta de pensionare.
Studiul a mai constatat că, dacă simptomele insomniei s-au atenuat de-a lungul anilor, funcționarea cognitivă a fost, de asemenea, mai bună în ultimii ani, în comparație cu simptomele care persistă.
„Pe baza constatărilor noastre, ar fi justificată intervenția timpurie care abordează simptomele insomniei sau măsurile menite să îmbunătățească calitatea somnului. În studiile ulterioare, ar fi interesant să facem mai multă lumină, de exemplu, asupra capacității tratamentului pentru insomnie de a încetini dezvoltarea tulburărilor de memorie”, spune sociologul medical de la Universitatea din Helsinki, Tea Lallukka.
Există multe modalități de a îmbunătăți calitatea somnului, printre acestea fiind incluse respectarea unui program de somn bun, o rutină relaxantă înainte de culcare și evitarea exercițiilor fizice, a meselor mari sau a băuturile cu cofeină înainte de somn. Autorii sugerează că tratarea simptomelor de insomnie ar putea ajuta pacienții în viitor.
Cercetarea prezentă are mai multe limitări, una dintre acestea fiind faptul că studiul s-a bazat mai degrabă pe auto-raportare decât pe teste obiective, așa că datele sunt determinate de percepția participanților asupra propriilor stări și de gradul de sinceritate în legătură cu aceasta. De asemenea, doar al doilea sondaj de urmărire a vizat problemele cognitive.
Cu toate acestea, există suficiente dovezi în rezultatele prezentate de cercetători pentru a sugera o asociere care ar putea fi utilă pentru studii viitoare și pentru evaluările de sănătate. Se pare că insomnia are efecte atât pe termen lung, cât și pe termen scurt asupra creierului.
Articol de Izabela Constantin