Un studiu recent arată că procentul de grăsime corporală și cantitatea de activitate fizică la fete nu sunt în corelație.
Activitatea fizică oferă numeroase beneficii pentru sănătatea copiilor. Cu toate acestea, afectează diferit băieții și fetele. Un nou studiu a analizat legătura dintre activitatea fizică a copiilor și grăsimea lor corporală.
„Ne-am uitat la legătura dintre activitatea fizică, măsurată în mod obiectiv și proporția de grăsime corporală la fete și băieți”, a spus Silje Steinsbekk, profesor la Departamentul de Psihologie al Universității Norvegiene de Știință și Tehnologie (NTNU).
Mai degrabă decât greutatea și înălțimea, cercetătorii au evaluat compoziția corporală. Au căutat răspunsuri la întrebările: O activitate fizică mai mare are ca rezultat o proporție redusă de grăsime corporală în timp? Este posibil ca cei care acumulează mai multă grăsime corporală, în timp, să devină mai puțin activi fizic?
Grăsimea corporală și activitatea fizică la fete nu sunt în corelație
La fiecare doi ani, de la vârsta de șase ani până la cea de paisprezece ani, copiii au fost verificați, iar cercetătorii au descoperit că gradul de exercițiu fizic a avut efecte variate asupra sexelor.
„La fete, nu am găsit nicio legătură între activitatea fizică și cantitatea lor de grăsime corporală. Creșterea activității fizice nu a condus la mai puțină grăsime corporală, iar aceasta din urmă, la rândul ei, nu a avut niciun efect asupra modificărilor activității lor fizice”, a spus Tonje Zahl-Thanem, primul autor al articolului.
Mai multă grăsime corporală la băieți duce la mai puțină activitate fizică
Pentru băieți, este diferit, nivelul lor de grăsime corporală influențează cât de activi sunt. Rezultatele studiului arată că mărirea grăsimii corporale la băieți a dus la mai puțină activitate fizică doi ani mai târziu, când aveau 8, 10 și respectiv 12 ani.
Cu o singură excepție, creșterea activității fizice nu a avut niciun efect asupra modificării grăsimii corporale. „Am descoperit că băieții care sunt mai activi fizic atunci când au 12 ani au o proporție mai mică de grăsime corporală la vârsta de 14 ani. Acest lucru nu a fost confirmat într-o etapă anterioară de dezvoltare”, a spus Steinsbekk.
Mai multe motive posibile pentru diferențele dintre sexe
Corpurile mari sunt mai grele și necesită mai mult efort atunci când fac mișcare, ceea ce poate explica de ce băieții a căror grăsime corporală crește, devin mai puțin activi în timp.
„Băieții sunt în general mai activi fizic decât fetele, așa că atunci când ei își reduc nivelul de activitate, impactul fizic este mai mare”, a spus Steinsbekk.
„Activitatea fizică a băieților este probabil chiar mai competitivă decât a fetelor, iar mai multă grăsime corporală îngreunează succesul. Aceste două condiții pot explica de ce creșterea grăsimii corporale duce la o activitate fizică mai mică la băieți, dar nu și la fete”, a adăugat Lars Wichstrøm, profesor la Departamentul de Psihologie al NTNU, coautor al studiului.
Grăsimea corporală afectează activitatea sedentară la băieți
Cercetătorii au examinat, de asemenea, legătura dintre un stil de viață sedentar și grăsimea corporală. În același mod în care au măsurat în mod obiectiv activitatea fizică, au măsurat, de asemenea, cât timp participanții au rămas sedentari în timpul zilei.
Rezultatele arată că băieții care au avut o creștere a proporției de grăsime corporală au avut o creștere corespunzătoare a activității sedentare, doi ani mai târziu. Acest lucru a avut loc în toate grupele de vârstă studiate, de la vârsta de 6 ani până la 14 ani. Cu alte cuvinte, băieții a căror proporție de grăsime corporală crește, devin mai sedentari.
Pentru fete, însă, nici aici nu a existat nicio legătură. Procentul de grăsime corporală nu le-a afectat nivelul de inactivitate de-a lungul timpului și nu au devenit mai puțin active prin creșterea procentului de grăsime corporală.
„Am găsit o legătură între activitatea fizică, stilul de viață sedentar și procentul de grăsime la băieți, dar nu și la fete”, a concluzionat Steinsbekk.
Cercetătorii au folosit cifrele din Trondheim Early Secure Study (TESS), care a furnizat date pentru o serie de studii privind dezvoltarea și sănătatea copiilor. Au fost urmăriți aproape 1000 de copii, la intervale de doi ani, de când aveau 4 ani. În acest studiu, grupul de cercetare a folosit date din cinci momente diferite, când participanții aveau 6, 8, 10, 12 și 14 ani.
Articol de Cristina Zarioiu