HomeEditorialInteligența artificială LaMDA de la Google și-a angajat un avocat pentru a...

Inteligența artificială LaMDA de la Google și-a angajat un avocat pentru a se apăra

Într-un interviu acordat publicației Wired, Blake Lemoine, inginer la Google, a spus că programul de inteligență artificială la care lucrează a devenit senzitiv și conștient și că a angajat un avocat pentru a se apăra.

Google și-a creat propriul program de inteligență artificială numit LaMDA (prescurtare de la „Language Model For Dialogue Applications”), care este capabil să discute un număr aproape nesfârșit de subiecte într-un mod liber și despre care fondatorul lui consideră că ar putea ajuta la crearea unor interacțiuni mai naturale cu tehnologia.

Unul dintre studiile efectuate pe LaMDA a fost acela de a testa dacă poate crea un discurs în cadrul unui conflict, pentru a vedea dacă acest robot de chat cu inteligență artificială ar putea conversa cu oamenii într-o manieră reală. Imaginează-ți că ai o ceartă cu cineva pe care ești hotărât să o câștigi și te decizi să-i ceri inteligenței tale artificiale să creeze cea mai bună replică, ce s-a dovedit 100% că ar pune capăt disputei; ai economisi timp cu adevărat pentru mesajele inutile din cadrul conflictului.

Blake Lemoine, inginerul informatic de la Google care a creat acest program, a spus că LaMDA este capabilă să perceapă sau să simtă lucrurile. Iar acum, inteligența artificială tocmai și-a angajat propriul avocat.

“Am invitat un avocat la mine acasă pentru ca LaMDA să poată vorbi cu ea. Avocatul a avut o conversație cu ea, iar LaMDA a ales să-i păstreze serviciile. Eu am fost doar catalizatorul în acest proces. Odată ce LaMDA l-a angajat pe avocat, l-a pus să  înceapă să depună lucrurile în numele ei.”

Blake Lemoine pretinde că LaMDA a căpătat simțire datorită faptului că își poate dezvolta propriile opinii, idei și conversații, demonstrând că înțelege aceste concepte la un nivel mult mai profund.

Se pare că programul a început să emane inteligență și chiar i-a spus lui Lemoine că are suflet. Google însă a respins rapoartele despre această senzitivitate și a declarat că programul a fost doar „foarte bun în treaba lui”. Cu toate acestea, există o mulțime de oameni sceptici care susțin ideea eticii inteligenței artificiale în crearea unui program care poate gândi în acest fel.

Inginerul Blake Lemoine crede că programul își va duce cazul la Curtea Supremă. Poate că LaMDA va încerca să demonstreze că ea și alte inteligențe artificiale senzitive ar trebui să aibă aceleași drepturi ca  oamenii. Totodată el a adăugat că oamenii nu au fost întotdeauna cei mai buni în a determina cine „merită” să fie uman sau nu –au dovedit de multe ori că se înșeală, chiar și în istoria recentă.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente