Într-un proces care a fost mult accelerat de pandemie, oamenii doresc să-şi poată gestiona propria sănătate și să se aștepte la informații medicale mai rapid.
Capacitatea de a monitoriza cu acuratețe indicatorii cheie de sănătate sau de a diagnostica rapid o afecțiune, în intimitatea și confortul casei dvs. ar putea fi revoluționar şi ar putea duce la o prevenire sporită și un tratament precoce.
La Consumer Electronics Show (CES 2023) o conferinţă despre „Viitorul testării și diagnosticării la domiciliu” a abordat tocmai acest subiect.
Discuția a fost condusă de Cara Santa Maria, un comunicator științific, care găzduiește Podcastul Talk Nerdy. Printre participanți au fost Dr. Mary Rodgers, cercetător principal la Abbott Diagnostics. Prezentată ca „Vânătorul șef de viruși”, ea gestionează Programul de supraveghere globală pentru Abbott.
Ceilalți vorbitori au fost dr. Bruce McCabe, un futurist global care se integrează cu diferite laboratoare din întreaga lume pentru a înțelege mai bine inovațiile care ne vor modela viitorul, și dr. Andrea Bonior, psiholog clinician la facultatea din Georgetown, care a vorbit din perspectiva sănătății mentale.
Dr. Rodgers a subliniat că pandemia de COVID a schimbat relația noastră cu testarea la domiciliu în moduri dramatice. Testele rapide Covid au devenit o necesitate nefericită, consumatorii cautând acum să aibă la dispoziție instrumente pentru a-și putea evalua starea sănătății fără a fi nevoiți să meargă la medic.
Dr. Bonior a fost de acord că pandemia a schimbat jocul în atitudinea oamenilor față de testele de diagnosticare, în special datorită testelor rapide Covid.
„Oamenii au acum așteptarea ca aceste informații să fie disponibile în casele lor. Să poată testa și obține informații imediat în intimitatea caselor lor pentru a fi împuterniciți să ia deciziile pe care trebuie să le ia pentru a-și menține familiile în siguranță, pentru a se menține pe ei în siguranță și pentru a ști cum să acționeze în comunitate pentru a păstra siguranța vecinilor” a spus Dr. Bonior.
Ea crede că consumatorii sunt acum pregătiți să poată testa orice număr de noi boli acasă – de la boli infecțioase la boli cronice. Și oamenii de știință lucrează la satisfacerea acestei cereri. Din perspectivă psihologică, a explicat Bonior, rapiditatea testelor la domiciliu oferă, de asemenea, un răspuns la incertitudinea care generează anxietate, dând putere oamenilor prin informare.
Bruce McCabe a spus că el crede că diagnosticul este unul dintre cele mai interesante domenii ale îngrijirii sănătății în acest moment. Este deosebit de optimist în ceea ce privește diagnosticele bazate pe CRISPR, precum și testele mai sensibile, personalizabile, care ar analiza patru sau cinci condiții simultan. El a subliniat, de asemenea, inteligența artificială ca fiind „intens de interesantă”, prezicând că actualii chatboţi de diagnosticare vor fi îmbunătățiți cu un factor de o mie, putând analiza cu precizie răspunsurile la întrebările sale.
Acești „co-piloți” de asistență medicală AI ar fi ajutați de toate dosarele tale medicale, de toate conversațiile tale, de învățarea din toate manualele de asistență medicală și de „a-ți pune întrebări pentru a-și completa propriile lacune”.
El a subliniat, de asemenea, „diagnosticarea discretă” ca fiind un domeniu foarte promițător. Ar fi foarte neinvaziv, doar o parte din casa noastră, adunând informații prin camere termice, Wi-Fi sau chiar doar din vocile pe care le aude.
Dr. McCabe crede că inteligența artificială, folosind învățarea automată, care ascultă schimbările în tiparele vorbirii noastre, ar putea diagnostica boli neurodegenerative, de exemplu, și o serie de multe alte boli.
Bruce McCabe consideră că proliferarea testelor de diagnosticare la domiciliu a conectat oamenii și mai puternic la sistemul de sănătate, determinându-i să caute ajutor mai devreme.
Bonior a adăugat că testele la domiciliu au ajutat, de asemenea, persoanele marginalizate sau cu frică, care în mod normal nu ar testa anumite afecțiuni, deoarece le-ar fi frică să meargă la medic. Testarea la domiciliu oferă un nivel de confort care le permite să-și monitorizeze mai bine starea de sănătate.
Dr. Rogers a concluzionat spunând că viitorul testării la domiciliu este luminos, deoarece aduce promisiunea că „în loc să mergi tu la medic, asistența medicală poate veni la tine”.
Articol de Răzvan Lupu