HomeHealthLegătura dintre somn și pierderea în greutate

Legătura dintre somn și pierderea în greutate

Oamenii de știință spun că până și o oră de somn în plus poate avea un impact pozitiv în încercarea de a pierde din greutate.

Cercetătorii din SUA au descoperit că oamenii care dormeau de obicei mai puțin de 6,5 ore pe noapte au scăzut în medie 270 de calorii din aportul zilnic atunci când au dormit 1,2 ore în plus. Studiul a fost publicat online în revista JAMA Network.

Intenția cercetării nu a fost aceea de a analiza pierderea în greutate, însă oamenii de știință au observat scăderea numărului de calorii în decursul a două săptămâni din momentul în care participanții la studiu și-au schimbat programele de somn.

„Dacă obiceiurile de somn sănătoase sunt menținute pe o durată mai lungă, acest lucru ar duce la o pierdere în greutate importantă în timp din punct de vedere clinic”, a spus Esra Tasali, doctor la Universitatea din Chicago. „Mulți oameni muncesc din greu pentru a găsi modalități de a-și scădea aportul caloric pentru a pierde în greutate – ei bine, doar dormind mai mult, s-ar putea să-l reducă substanțial.”

Cei 80 de participanți selectați pentru studiu aveau vârste cumprinse între 21 și 40 de ani și doremeau mai puțin de 6 ore și jumătate pe noapte. De asemenea, indicele de masă corporală era 25 până la 29,9. Indicele de masă corporală este calculul greutății în kilograme împărțit la înălțime, iar intervalul specificat pentru acest studiu este de obicei clasificat drept supraponderal.

Participanții au fost plasați aleatoriu în două grupuri. În primul grup, cel de control, s-au menținut aceleași obiceiuri de somn, în timp ce în al doilea grup pacienții au fost rugați să-și mărească  programul de odihnă la 8 ore și jumătate.

După două săptămâni, membrii celui de-al doilea grup, cei care au dormit mai mult, au consumat în medie cu 270 de calorii mai puțin decât indivizii alocați în grupul de control.

Studiul a folosit o tehnică numită metoda apei etichetate dublu pentru a măsura nivelurile de aport de energie pentru participanții săi. Potrivit Centrului Național de Informații în Biotehnologie, procesul implică colectarea de probe de urină de la participanți înainte și după experiment. Cercetătorii efectuează apoi teste pe probe și determină modul în care corpul procesează energia. Testul de urină oferă un mod mai precis și mai obiectiv de măsurare a aportului de calorii decât tehnicile auto-raportate.

„Metoda apei etichetate dublu este un test pe bază de urină care implică o persoană care bea o apă inofensivă în care atât atomii de hidrogen, cât și atomii de oxigen sunt înlocuiți cu izotopi stabili mai puțin obișnuiți, dar care se găsesc în mod natural și sunt ușor de urmărit”, a spus dr. Esra.

Cu toate acestea, în timp ce în medie în studiu un individ a consumat cu 270 de calorii mai puțin, rezultatele au variat de la o persoană la alta. Unul dintre participanți a crescut aportul de calorii cu aproape 500 de calorii, în timp ce altul a scăzut cu peste 750 de calorii.

„Un somn mai lung poate afecta secreția de hormoni care reglează apetitul, cum ar fi leptina și grelina, care pot inhiba aportul de alimente și energie. În plus, există studii care sugerează că restricția de somn poate modifica activitatea creierului legată de recompensa alimentară, iar un somn mai scurt oferă o recompensă mai mare a alimentelor. Totodată, dormitul mai mult reduce timpul necesar pentru a mânca”, a declarat Dr. Lu Qi, director al Centrului de Cercetare a Obezității de la Universitatea Tulane.

O dietă sănătoasă și o cantitate decentă de exerciții fizice sunt importante pentru sănătatea noastră, la fel cum este și un program de odihnă echilibrat. Oră în plus în pat poate fi un avantaj în încercarea de a pierde în greutate.

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente