HomeLifestyleOamenii preferă roboți de sex feminin, cu trăsături nu prea umane

Oamenii preferă roboți de sex feminin, cu trăsături nu prea umane

Tot mai multe studii din domeniul interacțiunii om-calculator ne aduc la cunoștință mai multe amănunte despre cum interacționează oamenii cu roboții. Potrivit unui studiu recent, oamenii se simt mai confortabil să vorbească cu roboți de sex feminin decât cu roboți de sex masculin.

Studiile anterioare din domeniu ne-au informat în legătură cu faptul că oamenii preferă să utilizeze un robot care seamană cu un om, dar care nu își pierde detaliile robotice. Se pare că atunci când robotul se aseamănă prea mult omului din punct de vedere fizic, oamenii se simt neliniștiți în interacțiunea cu robotul. În schimb, dacă robotul prezintă trăsături umane, însă fără a se putea fi “confundat” cu un om – acesta este perceput ca fiind un robot avansat, însă nu un robot înfricoșător.

Un nou studiu publicat în revista de specialitate International Journal of Hospitaly Management a investigat opiniile a 170 de persoane cu privire la scenarii ipotetice din domeniul ospitalutății unde roboții ar putea ocupa anumite joburi. Rezultatele demonstrează că oamenii se simt mai confortabil să vorbească cu roboți de sex feminin, decât cu roboți de sex masculin care lucrează în hoteluri. Totodată, preferința către roboți de sex feminine a fost cu atât mai puternică când roboții aveau trăsături extrem de umane.

“Oamenii au tendința de a se simți mai confortabil să fie îngrijiți de femei din cauza stereotipurilor de gen existente cu privire la rolurile în societate”, a declarat Seo, profesor Carson Business College din Everett. “Acest stereotip de gen pare să se transfere și când vine vorba despre interacțiunile cu roboții și este mai amplificat atunci când roboții sunt  foarte asemănători oamenilor.”

Chiar și înainte de pandemie, dar mai ales în timpul pandemiei, industria hotelieră s-a confruntat cu o fluctuație a angajaților, iar o bună parte din hoteluri au apelat deja la automatizare și roboți pentru a deservi anumite funcții precum spălarea vaselor, curățarea camerelor sau întâmpinarea oaspeților și livrarea bagajelor.

Pentru studiu, participanților la sondajul de opinie le-a fost prezentat unul dintre cele patru scenarii privind interacțiunea cu un robot de servicii la un hotel.

  • Într-unul dintre scenarii, aceștia au fost întâmpinați de un robot de serviciu de sex masculin numit “Alex”, care a fost descris ca având o fața și corpul asemănătoare unui om.
  • Un al doilea scenariu a fost formulat exact la fel, cu doar două schimbări: sexul robotului era feminin, iar numele său era “Sara”.
  • În alte două scenarii, roboții au fost fie descriși ca fiind de sex feminin sau masculin, dar mai ales ca fiind “asemănători unei mașini”, cu un ecran interactiv în loc de față.

Seo a avertizat că înlocuirea lucrătorilor umani din domeniul ospitalității cu roboți de orice sex ridică multe probleme care necesită cercetări suplimentare. De exemplu, în cazul în care un robot se defectează sau nu reușește să ofere servicii într-un anumit fel, cum ar fi pierderea bagajelor sau greșirea unei rezervări, clienții ar putea dori ca un angajat uman să îi ajute în continuare.

În curs de investigare se află și modul în care personalitatea percepută de om a robotului influențează modul în care clientul se simte față de acesta. Este important să știm dacă clienții se simt mai liniștiți cu roboți introvertiți și tăcuți sau extrovertiți și glumeți. Cel mai probabil acest lucru depinde atât de cerințele de care se ocupă robotul, cât și de personalitatea clientului în sine.

Pe lângă tehnologia din spatele dezvoltării unui robot și necesitatea ca funcțiile sale să fie în concordanță cu ultimele avansări tehnologice, societatatea și tehnologia au ajuns în punctul în care nu doar performanța, ci și aspectele mai umane ale roboților sunt importante pentru noi.

“S-ar putea să începem să vedem mai mulți roboți ca înlocuitori ai angajaților umani în hoteluri și restaurante în viitor, așa că s-ar putea să constatăm că unele dintre relațiile psihologice pe care le vedem în interacțiunea dintre oameni sunt implementate și în interacțiunile cu roboții”, a spus ea.

 

 

Articol de Victoria Nănău

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente