Rezultatele unui nou studiu indică faptul că folosirea medicamentelor pentru scăderea tensiunii arteriale poate reduce riscul de demență.
„Studiul nostru sugerează că folosirea unor tratamente disponibile pentru a scădea tensiunea arterială este în prezent unul dintre cele mai bune pariuri ale noastre pentru a aborda această boală insidioasă”, spune dr. Ruth Peters, profesor asociat la Universitatea din New South Wales (UNSW Sydney) și lider de program pentru demență în cadrul Global Brain Health de la Institutului George.
Demența devine rapid o epidemie globală, afectând în prezent aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume. Se estimează că aceasta se va tripla până în 2050, fiind în principal cauzată de îmbătrânirea populației.
Dr. Peters a explicat că, în timp ce multe studii au analizat beneficiile pe care scăderea tensiunii arteriale le-ar putea avea pentru sănătate, nu multe au inclus variabila demenței și chiar mai puține au fost controlate cu placebo, tehnică despre care se consideră că indică cele mai relevante rezultate.
„Majoritatea studiilor au fost oprite devreme din cauza impactului semnificativ al scăderii tensiunii arteriale asupra evenimentelor cardiovasculare, care tind să apară mai devreme decât semnele de demență”, a spus ea.
Pentru a examina mai îndeaproape relația dintre tensiunea arterială și demență, cercetătorii au analizat cinci studii randomizate dublu-orb, controlate cu placebo, care au folosit diferite tratamente de scădere a tensiunii arteriale și au urmărit pacienții până la dezvoltarea demenței.
Au fost incluse un total de 28.008 persoane cu o vârstă medie de 69 de ani și un istoric de hipertensiune arterială din 20 de țări. În cadrul acestor studii, intervalul mediu de urmărire a fost de puțin peste patru ani.
„Am descoperit că a existat o scăderea a șanselor de demență, care au fost asociate cu o reducere susținută a tensiunii arteriale la această populație mai în vârstă”, a spus dr. Peters. „Rezultatele noastre implică o relație liniară în linii mari între reducerea tensiunii arteriale și riscul mai scăzut de demență, indiferent de tipul de tratament utilizat.”
„Studiul nostru oferă cel mai înalt grad de dovezi disponibile pentru a demonstra că tratamentul de scădere a tensiunii arteriale de-a lungul mai multor ani reduce riscul de demență și nu am văzut nicio dovadă de rău”, a continuat aceasta.
Cu toate acestea, dr. Peters a declarat că nu este cunoscut încă dacă scăderea suplimentară a tensiunii arteriale la persoanele care o au deja bine controlată sau începerea tratamentului mai devreme în viață ar reduce riscul de dezvoltare al demenței.
„Această activitate este o bază importantă pentru studiile clinice, pentru a oferi estimări fiabile ale beneficiilor și riscurilor tratamentelor preventive și a modului cel mai bun de a le aplica la diferite populații”, a declarat Craig Anderson, director al programului Global Brain Health de la The George Institute.
Articol de Izabela Constantin