Două studii majore publicate în Nature au descoperit un nou nivel de control al activității genelor canceroase în cadrul tumorilor, numit „materia întunecată” a cancerului.
Dezvăluirea arată că epigenetica, celulele care controlează activitatea genelor, joacă un rol crucial în dezvoltarea cancerului. Cancerele sunt de obicei testate numai pentru mutațiile ADN, nereușind astfel să prezică modul în care cancerele se pot comporta și răspunde la tratament.
„Am dezvăluit un nivel suplimentar de control asupra modului în care se comportă cancerele. De ani de zile, înțelegerea noastră despre cancer s-a concentrat pe mutațiile genetice care modifică permanent codul ADN, dar cercetările noastre au arătat că modul în care ADN-ul se pliază poate schimba genele care sunt citite fără a modifica codul ADN și acest lucru poate fi foarte important în determinarea comportamentului cancerului” a declarat Profesorul Trevor Graham, Director al Centrului pentru Evoluție și Cancer de la Institutul de Cercetare a Cancerului.
Cercetarea a fost condusă de oameni de știință de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, Human Technopole din Milano și de la Universitatea Queen Mary din Londra.
În prima lucrare, cercetătorii au colectat 1.373 de mostre din 30 de cancere intestinale și au analizat modificările epigenetice pe măsură ce cancerele au crescut. Observațiile lor au arătat că modificările epigenetice sunt comune în celulele canceroase, sunt ereditare și au fost prezente în celulele canceroase care au avut „avantaje de supraviețuire”.
A doua lucrare a fost menită să studieze de ce celulele canceroase din cadrul aceleiași tumori pot fi diferite unele de altele. Așadar, cercetătorii s-au uitat la secvența ADN din diverse probe prelevate din diferite părți ale aceleiași tumori. Studiul a arătat că mai puțin de două procente din „modificările codului ADN în zone independente ale unei tumori au fost asociate cu modificări ale activității genelor, iar variația caracteristicilor celulelor canceroase în tumori este adesea guvernată de alți factori decât mutațiile ADN”.
Cu aceste studii, oamenii de știință au reușit să urmărească influența controlului epigenetic asupra creșterii și evoluției cancerelor intestinale. Ei au remarcat, de asemenea, că modificările epigenetice sunt puternic implicate în evoluția cancerului.
„Sper că munca noastră va schimba modul în care gândim despre cancer și tratamentul acestuia și ar trebui, în cele din urmă, să afecteze modul în care sunt tratați pacienții. Testarea genetică pentru mutațiile cancerului ne oferă doar o parte din imaginea despre cancerul unei persoane și este oarbă față de epigenetică” a spus Graham.
„Testând atât modificările genetice, cât și cele epigenetice, am putea, potențial, să prezicem mult mai precis care tratamente vor funcționa cel mai bine pentru cancerul unei anumite persoane”, a adăugat el.
Potrivit declarației ICR, lucrările reprezintă un „progres fundamental” în înțelegerea despre cancer. Studiile explică de ce testele ADN pot fi nesigure când vine vorba de răspunsul cancerului la tratament. Acum îi poate ajuta pe medici să personalizeze tratamentele pentru pacienți într-un mod mai bun.
„Am reușit pentru prima dată să cartografiam schimbările epigenetice împreună cu acumularea de mutații ADN pe măsură ce o tumoare colorectală evoluează. Acest lucru oferă oportunități interesante de a crea noi tratamente pentru cancer care nu vizează efectele mutațiilor ADN, ci în schimb pe cele epigenetice, schimbări care determină modul în care sunt citite genele”, a declarat Profesorul Andrea Sottoriva, șeful Centrului de Cercetare în Biologie Computațională de la Human Technopole din Milano, care a co-condus cercetarea.
Profesorul Kristian Helin, directorul executiv al ICR Londra, și lider mondial în studiul epigeneticii, a declarat că cercetarea deschide oportunități viitoare interesante de a examina cancerul utilizând „atât teste genetice, cât și epigenetice și în cele din urmă, pentru a trata cancerul cu direcție epigenetică.”
Articol de Răzvan Lupu