HomeLifestyleModa după Corona: tendințe de culoare și stil de viață în 2022

Moda după Corona: tendințe de culoare și stil de viață în 2022

La fiecare șase luni Observatorul tendințelor Hilde Francq de la Trend Studio Francq Colors împărtășește care sunt cele mai importante culori și tendințe în anii ce vin. Nu există absolut nicio îndoială că pandemia de COVID-19 are deja un impact asupra tendințelor sociale și ale stilului de viață, astfel că tendințele pentru anul 2022 stau sub semnul Corona.

Francq a detectat câțiva factori sociologici care influențează tendințele stilului de viață, modei și designului. Vor fi prezente diferite palete de culori și opțiuni de combinare pentru fiecare tendință – de la neutru la avangardă. Fiecare tendință va veni și cu o preferință specifică pentru materialele și modelele folosite. Hilde Francq a identificat 4 tendințe pentru 2022.

Prima tendință în materie de articole de casă, din locuință se bazează pe tot ceea ce este local. Designerii au fost forțați să lucreze cu materiale din mediul lor în timpul lockdown-ului, dar și consumatorii au început să susțină mai mult economia locală. Această tendință a devenit și mai importantă în 2020 și va fi cu siguranță în centrul atenției în 2022. Consumatorii își doresc produse tipic locale, autentice și unice, realizate cu materiale și procese locale. Posibilitățile de combinare propuse de Francq pentru fiecare culoare încep cu o opțiune subtilă, sigură și se extind până la aplicații mai avangardiste. De exemplu, culorile nisipului pot fi combinate subtil cu maro – un accesoriu permanent care va arăta și mai cald până în vara anului 2022.

Totul poate arăta handmade sau second-hand în ceea ce privește materialele și producția, inclusiv imperfecțiunile pentru articole din locuință. Modelele care se potrivesc sunt caroul, dunga lată de exemplu pentru scaunul de plajă, la care se pot adăuga în nuanțe calde sau imprimeuri cu flori și plante. Materiile prime provin din natură: de la vopsea pe materiale noi până la paie și iarbă.

O altă tendință este Esențialismul. Nostalgia asociată cu anii 1990 va rămâne pentru o vreme, deși va lua o altă formă.

“Vom tânji după aspectele minimaliste ale anilor 90 în vara lui 2022. Această predicție urmează concluzia că va exista o întoarcere la miez după criză”, a precizat Hilde Francq. Spre deosebire de anii 1990, formele sunt mai moi, culorile mai subtile și sofisticate și materialele mai ecologice. Tendința se arată într-o paletă oarecum mai plictisitoare în ceea ce privește culoarea, dar promovează confortul cu siluetele de bază, supradimensionate, cu care suntem deja familiarizați din sezoanele anterioare. Contrastele de formă și materialele semi-transparente sunt, de asemenea, amestecate.

Cea mai jucăușă și colorată temă pledează pentru revenirea la creativitatea copilărească și arată nevoia unei gândiri mai puțin raționale în favoarea emoției. Această tendință pune accent pe producția efectivă a articolului, aceasta fiind mai importantă decât rezultatul. Această tendință nu încearcă să realizeze obiecte perfecte, ci optează pentru ceva copilăresc și spontan, se permite ca obiectele, ținutele să aibă un aspect destul de dezordonat. Inteligența artificială este folosită pentru a aduce un element aleatoriu și spontaneitate în procesul de proiectare. Nu există combinații incorecte de culori în paletele acestei tendințe creative. Pentru accesorii pot fi folosite materii prime precum rășina transparentă sau argila.

O altă tendință este aceea a Lunaticilor, adică a celor ,,care admiră luna”. Marea întoarcere la natură le permite oamenilor să redescopere modul în care luna influențează ritmurile pământului. Agricultura biodinamică, care recoltează și seamănă în conformitate cu ritmul diferitelor faze ale lunii, va deveni și ea o tendință. Cercetările au arătat că inclusiv piața de valori – una dintre cele mai imprevizibile afaceri – este influențată de acest lucru: s-a dovedit că o lună nouă are ca rezultat mult mai multe speculații. Paletele de culori inspirate de Lună sunt completate cu o mulțime de texturi granulare și prăfuite. Pe lângă toate tipurile de metal tratat, vedem și multe bioplastice, cu o transparență murdară – de parcă ar fi fost acoperite cu un strat de praf de lună.

Observatorul tendințelor Hilde Francq atrage atenția însă că un brand trebuie să mențină întotdeauna echilibrul 80-20 atunci când cumpără sau proiectează, respectiv 20% culori în tendințe și 80% culori comerciale. În opinia experților în culoare, multe dintre culorile de toamnă din 2021 merg până în primăvara lui 2022 într-o nuanţă uşor modificată.

Bibliografie

  • https://fashionunited.in/news/fashion/fashion-after-corona-colour-and-lifestyle-trends-for-ss22/2021061829448

Traducere și adaptare de Alexandra Mănăilă

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente