HomeGourmetTopul tendințelor alimentare ale anului 2022

Topul tendințelor alimentare ale anului 2022

Preferințele oamenilor se schimbă de la an la an, inclusiv când vine vorba despre alimente și băuturi. În vreme ce popularitatea unora crește, a altora este în cădere liberă, devenind neinteresante și deloc atractive pentru consumatori. Deh, capriciile modei, exact ca în fashion… Având în vedere această atitudine a cumpărătorilor, experții din domeniul consumului de acest tip pot chiar anticipează care sunt tendințele anului viitor în ceea ce privește alimentele și băuturile care vor domina vânzările.

În fiecare an, Whole Foods Market, companie americană care comercializează alimente naturale, reunește un consiliu format din 50 de persoane – vânzători, cumpărători și experți culinari – cu experiență în aprovizionarea cu produse, în studiul produselor și al preferințelor consumatorilor, pentru a realiza un top al tendințelor pentru anul următor. Ceea ce au făcut și anul acesta, anunțând deja care sunt alimentele și băuturile care vor fi cel mai des întâlnite pe mese și în farfuriile oamenilor în 2022. Bine, poate doar peste Ocean, nu neapărat și în Europa, pentru că bătrânul continent este ceva mai conservator în ceea ce privește preferințele alimentare. De noi, românii, nici nu mai zicem…

„În 2021 am asistat la schimbări extraordinare în obiceiurile de cumpărare a alimentelor, schimbări dictate de pandemie și de adaptarea oamenilor la un nou mod de viață, care înseamnă a petrece mai mult timp acasă. Pe măsură ce industria alimentară se adaptează și ea, încet, la o nouă normalitate, ne așteptăm să vedem consumatorii acordând prioritate produselor alimentare și băuturilor care oferă beneficii suplimentare. Ne referim la sucurile și tonicele funcționale și la produsele care promovează sănătatea”, a declarat Sonya Gafsi Oblisk, directorul de marketing al amintitei companii.

Iată care sunt previziunile experților pentru tendințele alimentare ale anului 2022:

Alimentele care provin din culturi ultra-urbane

Ce înseamnă asta: înseamnă legume, verdețuri, ierburi proaspete cultivate în mod durabil, dar nu tradițional. De exemplu, salată verde obținută în sere care folosesc exclusiv lumina solară și electricitate 100% regenerabilă sau ciuperci cultivate la interior, în cele mai surprinzătoare locuri. Cultura ultra-urbană mai înseamnă, de asemenea, utilizarea roboților, a tehnologiei înalte, în cultivarea vegetalelor.

Yuzu

Revelația culinară a anului 2022 va fi yuzu, un fruct din familia citricelor, cultivat în principal în Japonia, China și Coreea. De mărimea unei mandarine și cu un gust acrișor, yuzu este deja intens folosit în locul lămâilor, fiind prezent în sosurile vinegreta și maioneze. În restaurante, fructul (un hibrid între lămâie, lime și grepfruit) este preferat de bucătari pentru a accenta savoarea supelor, preparatelor pe bază de legume, a tăițeilor și preparatelor din pește.

Hibiscus

Hibiscusul are o istorie lungă în lumea ceaiurilor, fiind apreciat pentru conținutul său de vitamina C. A trecut însă la un alt nivel și, în prezent, gustul dulceag al acestei flori tropicale o face să fie ingredientul perfect pentru tartele cu fructe, pentru iaurturi și nu numai. Producătorii de băuturi țin și ei pasul cu tendințele, folosind-o pentru a crea băuturi delicioase în emblematica nuanță roz aprins.

Semințe de floarea-soarelui

Bogate în proteine și grăsimi nesaturate, semințele de floarea soarelui și-au croit drum ca ingredient în biscuiți, înghețate și creme de brânză, fiind ideală ca gustare. Marii câștigători vor fi copiii, pentru că snack-urile cu semințe de floarea-soarelui sunt prietenoase cu cei mici, de vreme ce nu sunt pe lista alimentelor cu potențial alergen.

Moringa

Numit și „arborele minune”, moringa este folosit în mod tradițional ca remediu natural în India și Africa. Frunzele de moringa conțin o mulțime de nutrienți, motiv pentru care în unele părți ale lumii sunt folosite ca sursă de hrană, pentru combaterea malnutriției. I-a cucerit pe americani, la ora actuală fiind o alternativă la deja celebra matcha. Tot sub formă de pudră, frunzele de moringa sunt prezente în smoothie-uri, sosuri și produse de patiserie. De asemenea, mai poate fi întâlnită în batoanele proteice și în cerealele pentru micul dejun.

Turmericul

Acest „condiment de aur” a fost folosit de secole în Ayurveda și în medicina tradițională chineză, devenind popular în SUA ca supliment alimentar. Din farmacie el pătrunde cu putere în bucătărie, fiind prezent în sosuri, în preparatele cu carne, legume sau verdetuți ori în latte.

Reducetarianismul

În acest caz nu mai vorbim despre un aliment, ci despre un stil de a mânca. Este vorba despre cei care consumă preponderent vegetale, însă nu sunt pregătiți să renunțe complet la carne. Reducetarianismul promovează reducerea consumului de carne, lactate și ouă, nu eliminarea lor completă.

Cocktailurile non-alcoolice

Dacă se va adeveri că aceste cocktailuri non-alcoolice vor fi preferatele tinerilor în 2022, nu putem decât să ne bucurăm. Și să felicităm brandurile care au ales să lanseze variante fără alcool ale unor băuturi clasice.

Băuturi acidulate funcționale

„Băutură carbogazoasă cu probiotice”. „Băutură tonică cu prebiotice adăugate și aromă de fructe.” Sună tentant, nu-i așa?! Ei bine, acesta este și trendul pentru anul viitor, în care grija pentru sănătate pare să-și reia meritatul loc. Să fie cu noroc!

Bibliografie:

  • https://www.preparedfoods.com/articles/126135-top-10-food-trends-for-2022

Traducere și adaptare Alexandra Mănăilă

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente