HomeGourmetTop 5 tendințe alimentare ale anului 2021

Top 5 tendințe alimentare ale anului 2021

Când a debutat pandemia de COVID-19 probabil că nimeni nu a crezut previziunile potrivit cărora aceasta ne va schimba și viața, și pe noi ca oameni. Azi însă constatăm că acest lucru s-a întâmplat și că s-a schimbat modul în care muncim, ne relaxăm, cumpărăm și mâncăm, oferind noi oportunități pentru dezvoltatorii de produse alimentare. În vreme ce restaurantele și-au abandonat rolul de motoare în inovație culinară, încercând doar să supraviețuiască prin livrări la domiciliu de preparate dintre cele comune, obișnuite, marile companii de produse alimentare și băuturi s-au concentrat pe menținerea afacerilor operaționale pe perioada pandemiei. Ceea ce nu a fost deloc ușor nici pentru companii și nici pentru comercianții cu amănuntul. Pe o piață haotică, așa cum este cea din vremurile pandemice pe care le trăim, de aceste oportunități au profitat producătorii mici și foarte mici, ale căror cote de vânzări la băuturi (inclusiv alcoolice), alimente congelate sau snacksuri, au crescut.

Au renunțat marile companii alimentare să mai acorde importanță inovației? Nicidecum. Mari jucători de pe piață precum General Mills, Coca-Cola, Kraft Heinz, Danone sau Kellogg’s, anunțau în 2020 că vor face modificări pentru a-și reorienta și accelera noile programe de inovare a produselor pentru 2021, îndreptându-și în același timp atenția și spre creșterea eficienței prin eliminarea unităților de stocare cu performanțe mai slabe. Iar despre produsele inovatoare – ne referim atât la alimente cât și la băuturi – se poate spune că trebuiau aduse rapid pe piață, deoarece consumatorii erau dornici, deja le cereau și căutau. Pentru a câștiga piața, era necesar ca acestea să respecte tendințele și să răspundă preferințelor consumatorilor, să aibă așadar legătură cu atenția mai mare pe care fiecare și-o acordă, cu prevenirea îmbolnăvirilor, cu un mod de viață centrat mai mult pe casă și cu metodele creative de a sărbători ocazii speciale. Era vorba despre confort, dar și despre răsfăț, despre o alimentație pe bază de plante, despre sănătate și bunăstare, care sunt în atenția consumatorului. Vremurile pe care le trăim pun un mai mare accent pe gătitul acasă și pe nevoile aflate într-o continuă dinamică, așa încât rețetele de produse, instrucțiunile de preparare și termenii de căutare online mai concentrați, tind să devină din ce în ce mai importanți pentru consumatori. Iată și care au fost cele mai importante tendințe alimentare ale anului 2021 la nivel global.

1. Alimente „terapeutice”

Oamenii au apelat la alimente care să ajute la gestionarea și tratarea diverselor afecțiuni. Dovadă stă creșterea vânzărilor de alimente și băuturi care ajută la controlul hipertensiunii, diabetului și greutății. De asemenea, printre preferințele consumatorilor s-au numărat și produsele care promovează creșterea imunității, cele cu un conținut ridicat de antioxidanți și cele bogate în nutrienți esențiali, scopul fiind acela al obținerii mai multor beneficii pentru sănătate.

Aproape jumătate dintre consumatori și-au exprimat dorința de a avea la dispoziție mai multe alimente funcționale pentru gestionarea stresului și a anxietății. Alte preocupări de top au inclus somnul/odihna, hidratarea, sănătatea oaselor și articulațiilor, funcția creierului, gestionarea colesterolului, sănătatea ochilor, pielii, părului și unghiilor dar și obținerea unui nivel ridicat de energie. O treime dintre consumatori caută alimente funcționale pentru îmbunătățirea stării de spirit, cu beneficii antiinflamatoare și de detoxifiere. Ca alimente funcționale, cele mai căutate sunt legumele de culoare verde închis, fiind urmate de cele care conțin fibre, antioxidanți, probiotice, omega-3 și superfructele. Citricele, verdețurile, superfructele, broccoli, ceaiul, usturoiul, nucile, legumele rădăcinoase, peștele și iaurtul sunt alimentele pe care consumatorii le asociază cel mai mult cu întărirea imunității, conform Datassential.

Alimentele fermentate s-au aflat în fruntea listei superalimentelor la modă în 2021, potrivit unui sondaj anual de nutriție de la Pollock Communications. Afinele, ceaiul verde, fructele exotice, semințele, avocado, spanacul, kale, nucile și somonul s-au aflat, de asemenea, în tendințe. Un raport de piață HerbalGram arată că hridul, echinacea, fructele de soc, turmericul, merișorul, ghimbirul, usturoiul, CBD și ceaiul verde au condus vânzările de produse botanice pe piața de masă.

2. Formule alternative

Din ce în ce mai mult, consumatorii caută formule alternative de alimente și băuturi care să îi ajute să evite ingredientele nedorite și/sau alergenii. Ei apelează la planuri de dietă specifice pentru a-și alinia alegerile alimentare și băuturile cu obiectivele personale nutriționale sau etice. Cele mai bune vânzări au fost înregistrate de produsele purtând mențiunea „Dietă” sau „Stil de viață”, fiind vorba despre cele cu un conținut scăzut de carbohidrați, cu un indice glicemic scăzut sau cele respectând principiile dietelor Keto, Paleo sau Whole.

Previzibil de altfel, de vreme ce puțin peste o treime dintre adulții americani urmează în prezent un plan alimentar flexitarian, 5% sunt adevărați vegetarieni și 3% sunt vegani sau pescatarieni (dietă vegetariană care include pești sau alte viețuitoare acvatice). Creșteri importante ale vânzărilor au înregistrat și alimentele „Cu eticheta curată” sau „non OMG”, în condițiile în care patru din zece consumatori încearcă să evite produsele care conțin organisme modificate genetic, iar un sfert dintre ei pe cele obținute prin bioinginerie.

3. Alimentele Premium

Cererea pentru mai multe alimente Premium, specializate, pentru a crea mese în stil restaurant și experiențe de cafenea acasă continuă să crească. În plus, pentru că pandemia a redus divertismentul social, iar întâlnirile cu prietenii au loc mai frecvent acasă, pentru a viziona filme sau a juca diverse jocuri, cererea de alimente care să fie ușor de preparat și servite în astfel de împrejurări, a crescut și se profilează a deveni tot mai mare. Preferințele s-au îndreptat către mâncărurile mexicane, sosurile pentru paste, pește proaspăt și fructe de mare, brânzeturi, condimente, bomboane, deserturi congelate, popcorn pentru microunde, combinații de fructe și băuturi energizante.

4. Preparate din bucătăriile internaționale

O treime dintre consumatori au fost nerăbdători să încerce alimente noi și arome din bucătăriile internaționale, 42% dintre ei preferând gustul picant. Cele mai atractive s-au dovedit a fi bucătării precum cea japoneză, urmată de cea grecească, thailandeză, a țărilor latine, cea a Orientului Mijlociu, indiană și coreeană. Americanii s-au declarat cuceriți de bucătăria siciliană, toscană și a regiunii Sichuan, iar cele mai sănătoase bucătării au fost considerate cea japoneză și cea mediteraneană, urmate de cea thailandeză, coreeană, chineză, indiană și caraibiană. Tahini, feta, salsa, șofranul, Zaatar, shiso, miso, piri piri, salmoriglio sau chamoy, hummus, tzatziki, souvlaki, tocănițele sau ragu s-au numărat printre cele mai populare mâncăruri, ingrediente și condimente.

5. Un nou curent și în alimentația animalelor de companie

Schimbările în ceea ce privește alimentația au pătruns inclusiv în viața animalelor de companie. Poate că atenția mai mare acordată hrănirii lor corecte s-a datorat și faptului că mai mult timp petrecut acasă a însemnat și mai mult timp petrecut cu animalul de companie, făcându-ne mai atenți la nevoile acestora. Anul 2020 a însemnat o îndreptare a interesului către hrana funcțională și către așa-numitele recompense oferite prietenilor necuvântători, tendință care s-a menținut și în 2021. Inclusiv vânzările de suplimente destinate acestora au cunoscut o creștere considerabilă, o treime dintre proprietari afirmând că sunt dispuși să cheltuiască mai mult pentru alimente cu beneficii suplimentare pentru sănătate. Suplimentele pentru sănătatea și mobilitatea articulațiilor conduc pe lista celor mai achiziționate suplimente pentru animalele de companie, urmate de multivitamine și suplimente pentru piele, blană și imunitate.

În viitor, aspectul principal urmărit în realizarea alimentelor destinate animalelor de companie îl reprezintă obținerea de formule hipoalergenice, dar cu un conținut bogat de Omega-3, probiotice și antioxidanți.

Bibliografie:

  • https://www.ift.org/news-and-publications/food-technology-magazine/issues/2021/april/features/top-10-food-trends-of-2021

Traducere și adaptare Alexandra Mănăilă

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente