HomeHealthMolecula care inhibă bacteriile rezistente la medicamente

Molecula care inhibă bacteriile rezistente la medicamente

O echipă de cercetători a identificat o nouă substanță chimică care inhibă bacteriile rezistente la medicamente, cu ajutorul mai multor teste de laborator desfășurate pe șoarecii cu pneumonie și infecții ale tractului urinar. Potrivit oamenilor de știință, acest compus, numit fabimicină, poate fi folosit și doar o singură zi pentru a trata infecții grave la oameni.

Infecțiile tractului urinar sunt frecvente, dar sunt din ce în ce mai greu de tratat, deoarece bacteriile care le provoacă devin rezistente la multe antibiotice.

Bacteriile Gram-negative sunt o clasă de microbi care infectează milioane de oameni din întreaga lume, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, provocând afecțiuni precum pneumonie, infecții ale tractului urinar și infecții ale fluxului sanguin. Aceste bacterii sunt deosebit de dificil de tratat, deoarece au sisteme de apărare puternice – pereți celulari duri care țin majoritatea antibioticelor afară și pompe care îndepărtează eficient acele antibiotice care intră în interior.

De asemenea, microbii pot suferi mutații pentru a evita mai multe medicamente. În plus, tratamentele care funcționează nu sunt foarte specifice, eradicând multe tipuri de bacterii, inclusiv cele care sunt benefice.

În noul studiu, publicat pe 10 august în ACS Central Science, cercetătorii au raportat că acest compus modificat, numit fabimicină, a împiedicat creșterea a peste 300 de tulpini de izolate clinice bacteriene rezistente la medicamente, inclusiv Escherichia coli, rămânând în același timp relativ inactiv față de anumite bacterii patogeni gram-pozitivi și față de unele bacterii de obicei inofensive care trăiesc în sau pe corpul uman.

Noua moleculă a redus, de asemenea, cantitatea de bacterii rezistente la medicamente la șoarecii cu pneumonie sau infecții urinare la nivelurile pe care le aveau înaintea infecției sau chiar mai mici. Noua moleculă a avut un efect la fel de eficient sau mai bun decât antibioticele existente în doze similare.

Descoperirile, potrivit cercetătorilor, sugerează că fabimicina s-ar putea dovedi într-o zi a fi un remediu puternic pentru boli greu de tratat.

„Eficiența fabimicinei, combinată cu frecvența foarte scăzută a rezistenței și cu lipsa aparentă a rezistenței preexistente, este de bun augur pentru traducerea acesteia”, scriu cercetătorii.

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente