Cercetătorii au descoperit un material cu potențial pentru detectarea și tratarea cancerelor pe care l-au denumit “nano killers”.
Studiile anterioare au folosit preponderent nanozimele (nanomateriale cu caracteristici asemănătoare enzimei). Cu toate acestea, nanozimele depind de H2O2, O2, superoxid și radicalii hidroxil pentru a genera specii reactive de oxigen, ceea ce împiedică utilizarea lor în medii anoxice.
Recent, o echipă de cercetare condusă de profesorul Zhang Dun de la Institutul de Oceanologie, Academia Chineză de Științe a descoperit că un material din nano-foi, activat cu permonosulfat MoS2, permite dezinfecția eficientă împotriva microorganismelor anaerobe. Studiul lor a fost publicată în Journal of Hazardous Materials.
Cercetătorii au construit un sistem rapid și eficient de sterilizare bacteriană anaerobă cu nano-foi de MoS2. Pe baza calculelor funcționale ale densității, cercetătorii au descoperit că nano-foile de MoS2 ar putea cataliza permonosulfatul și H2O pentru a produce specii active de oxidare (OAS). Aceste OAS ar putea fi vizualizate ca „nano killers”, care oxidează constant lipidele din jurul MoS2 și provoacă moartea celulelor.
“Producția crescută a acestor radicali liberi, împreună cu contactul lor strâns cu microbii, a permis o sterilizare rapidă și stabilă în diferite medii. Această lucrare analizează mecanismul sterilizării bacteriene anaerobe, care pune în lumină terapia biologică, antibacteriană, a cancerului și analiza coroziunii influențată anti-microbiologic”, a explicat Wang Jin, primul autor al studiului.
“Acest lucru va deschide noi orizonturi asupra mecanismelor bactericide anaerobe și strategiilor inovatoare de dezinfecție”, a adăugat profesorul Zhang.
„Nano Killers” pot fi utilizați împotriva anumitor boli
Nu este prima dată când sunt raportați “nano killers”. În 2004, revista WIRED a anunțat că o companie cunoscută sub numele de Kereos dezvolta o pereche de nanotehnologii pentru a determina tumori care măsurau doar un nanometru în diametru, apoi le extirpa cu o cantitate mică, dar precisă de medicament pentru chimioterapie.
Aceste nanotehnologii au fost dezvoltate nu doar pentru a descoperi cancerele în stadiile lor incipiente, ci și pentru a furniza o cantitate mică de medicament care vizează direct tumorile, care ar putea provoca efecte secundare minime sau inexistente. Așadar “nano killers” erau folosiți drept un indicator pentru a spune că există o tumoare și apoi ca țintă de tratament.
La momentul prezentului raport, tehnologiile se află în stadiul lor incipient de dezvoltare, iar oficialii companiei au anunțat că mecanismul de diagnostic a fost setat să intre în studiile pe oameni anul viitor.
Articol de Cristina Zarioiu