HomeEditorialGropile de pe Lună cu temperaturi suportabile de oameni

Gropile de pe Lună cu temperaturi suportabile de oameni

NASA a declarat că un grup de oameni de știință a confirmat descoperirea unor gropi pe lună care sunt stabile termic, cu temperaturi care se situează în jurul valorii de 17°C.

Aceste gropi pot fi folosite ca adăposturi de către astronauți în timpul explorării lunare. Descoperirea a fost făcută de oameni de știință finanțați de NASA, care au folosit date de la Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) al agenției. Interesant este că aceste gropi s-au dovedit a fi stabile termic, deoarece temperaturile din interiorul lor se situează în jurul valorii de 17°C.

Aceste caracteristici de pe suprafața lunară, care au fost umbrite permanent, pot fi extrem de benefice, având în vedere variațiile sălbatice de temperatură. În timpul zilei, anumite zone ale Lunii se încălzesc până la 127°C și scad până la -173°C în timpul nopții. De asemenea, o zi pe Lună durează 15 zile pământești, în care se confruntă cu căldură intensă în timpul zilei, urmată de nopți răcoroase pentru alte 15 zile pământești.

Potrivit NASA, aceste gropi au fost descoperite în 2009, după care oamenii de știință au început să caute peșteri care să servească drept adăposturi și să protejeze de radiațiile nocive din spațiul cosmic.

„Aproximativ 16 dintre cele peste 200 de gropi sunt probabil tuburi de lavă prăbușite”, a spus Tyler Horvath, de la Universitatea din California și cercetător principal, într-un comunicat. Tuburile de lavă sunt tuneluri lungi, goale, care se formează atunci când lavă topită curge sub un câmp de lavă răcită sau se formează o crustă peste un râu de lavă. Când se întâmplă acest lucru, tavanul lavei solidificate se prăbușește deschizând o groapă. Oamenii de știință sunt încrezători că două dintre astfel de gropi duc la peșteri mari.

Construirea bazelor în părțile umbrite ale acestor gropi le permite oamenilor de știință să se concentreze asupra altor provocări, cum ar fi creșterea hranei, furnizarea de oxigen pentru astronauți, strângerea de resurse pentru experimente și extinderea bazei. Gropile sau peșterile ar oferi, de asemenea, o oarecare protecție împotriva razelor cosmice, radiațiilor solare și micrometeoriților.

În cele mai recente cercetări, experții au analizat condițiile termice ale unei depresiuni cilindrice de 100 de metri adâncime de aproximativ lungimea și lățimea unui teren de fotbal din regiunea Mare Tranquillitatis a Lunii. Folosind modelarea computerizată, ei au confirmat că gropile au o temperatură optimă pentru supraviețuire, care rezultă dintr-o limită a creșterii temperaturii în timpul zilei și reținerea căldurii în timpul nopții.

„Oamenii au evoluat trăind în peșteri, iar în peșteri ne-am putea întoarce când trăim pe Lună”, a spus Paige, care conduce Experimentul Diviner Lunar Radiometer.

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente