HomeHealthNe-ar putea feri cafeaua de insuficiența renală?

Ne-ar putea feri cafeaua de insuficiența renală?

În cazul în care nu existau deja destule motive să începem diminețile cu o cană de cafea, un nou studiu derulat de cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine ne aduc încă unul! Conform rezultatelor cercetării, consumul a cel puțin o ceașcă de cafea pe zi poate reduce riscul de leziune renală acută (AKI).

AKI este definită ca un „episod brusc de insuficiență renală sau afectare a rinichilor care are loc în decurs de câteva ore sau câteva zile”. Această condiție medicală determină acumularea de deșeuri în sânge, îngreunând rinichii să mențină echilibrul corect al fluidelor din organism.

Rezultatele au fost publicate în jurnalul Kidney International Reports și au indicat faptul că persoanele care au băut orice cantitate de cafea în fiecare zi au avut un risc cu 15% mai mic de leziuni renale acute. Cea mai mare reducere a fost observată în grupul care a băut două până la trei căni pe zi (un risc mai mic cu 22%-23%).

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins sunt de părere că motivul impactului pozitiv al cafelei asupra riscului de AKI poate avea legătură cu compușii activi biologici în combinație cu cofeina, fie doar cu cofeina în sine, care are capacitatea de a îmbunătăți utilizarea oxigenului în rinichi.

Consumul de cafea în mod regulat a fost anterior asociată cu prevenirea bolilor cronice și degenerative, inclusiv diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și bolile hepatice. Parikh a spus „acum putem adăuga o posibilă reducere a riscului de AKI la lista tot mai mare de beneficii pentru sănătate a cofeinei”.

Echipa a analizat rezultatele unui studiu anterior, derulat în perioada 1987-1989, în care au fost evaluați 14.207 adulți, care au fost chestionați de șapte ori pe o perioadă de 24 de ani cu privire la numărul de cești de cafea (250 ml/ceașcă de cafea) pe care le-au consumat pe zi: zero, unu, două până la trei sau mai mult de trei. Pe parcursul perioadei de anchetă, au fost înregistrate 1.694 de cazuri de leziune renală acută.

„S-a postulat că cofeina inhibă producția de molecule care provoacă dezechilibre chimice și utilizarea unei cantități prea mari de oxigen în rinichi. Poate cofeina ajută rinichii să mențină un sistem mai stabil”, a explicat el.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii, a spus Parikh, pentru a defini posibilele mecanisme de protecție ale consumului de cafea pentru rinichi, în special la nivel celular.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente