HomeLifestyleNEOM, orașul inteligent din mijlocul deșertului

NEOM, orașul inteligent din mijlocul deșertului

Arabia Saudită aduce în lista orașelor inteligente (smart cities) o nouă atracție:  NEOM, „viziunea a ceea ce ar putea fi viitorul”. Conceptul NEOM este o asociere de două cuvinte; neo, prefixul grecesc care înseamnă „nou” alăturat celei de-a patra litere, care este prescurtarea cuvântului arab „Mustaqbal” care înseamnă „viitor”.

NEOM reflectă la un concept complex. Este vorba despre o societate fondată din acțiuni, creată cu un buget estimat de 500 de miliarde de dolari anunțat în 2017. Scopul acestei companii, care aparține Fondului de Investiții Publice din Arabia Saudită, este dezvoltarea unui hub economic pe o suprafață de 26.500 km pătrați, care să se extindă de-a lungul Golfului Aqaba și al coastei Mării Roșii a Arabiei Saudite.

Planurile inițiale prezentau un oraș alimentat de Inteligență Artificială (IA), cu taxiuri zburătoare și o lună artificială. În ianuarie 2021, acest plan a devenit mai concret și mai tangibil atunci când prințul Mohammed bin Salman a prezentat „The Line“. The Line este o dezvoltare urbană liniară a comunităților cu o lungime de 170 km, conectată printr-o rețea de transport public subteran. Acestea vor conecta coasta Mării Roșii cu munții și văile din nord-estul Arabiei Saudite.

Această centură de comunități hiperconectate nu va avea mașini și nici drumuri, fiind construită în jurul naturii. Este un răspuns direct la unele dintre cele mai presante provocări cu care se confruntă omenirea astăzi, cum ar fi infrastructura moștenită, poluarea, traficul și aglomerația umană. Potrivit dezvoltatorilor, designul urban se concentrează pe oameni și nu pe infrastructură, iar accesibilitatea „mersul pe jos“ va defini viața de zi cu zi: toate serviciile esențiale zilnice, cum ar fi școli, clinici medicale, facilități de agrement, precum și spații verzi, vor fi la o plimbare de 5 minute.

NEOM este piatra de temelie a Viziunii 2030 a Arabiei Saudite și un motor economic pentru Regat, deoarece va stimula diversificarea acesteia. Se stipuleaza că prin NEOM, 380.000 de locuri de muncă vor fi create iar 48 de miliarde de dolari vor fi adăugate PIB-ului intern până în 2030.

NEOM va include o serie de inovații bazate pe durabilitate și tehnologie. Orașul va fi unul dintre cei mai importanți producători de hidrogen verde din lume, deoarece este unul dintre puținele locuri de pe planetă unde poate fi produs la nivel competitiv, în cantități mari. Planul general al Arabiei Saudite este de a crește veniturile care nu sunt legate de petrol și de a atrage investiții străine cu propuneri interesante pentru a stimula creșterea economică.

De asemenea, NEOM se vrea a fi o putere regională în producția și stocarea de apă. Rețeaua de distribuție a apei va fi complet conectată printr-o infrastructură avansată, furnizând apă potabilă de înaltă calitate și apă reciclată, îndepărtându-le în același timp pe cele uzate. Irigarea inteligentă, detectarea scurgerilor și monitorizarea calității apei vor fi controlate în timp real.

Datorită inteligenței artificiale, 90% din datele colectate vor permite îmbunătățirea capacităților de infrastructură dincolo de procentul de 1% utilizat de orașele inteligente existente.

Deși terenul și planurile de construcție sunt pregătite și primii locuitori sunt așteptați să se mute în jur de 2024, încă rămâne valabilă întrebarea dacă acest proiect este cu adevărat realizabil, atât din punct de vedere al infrastructurii, dar și din considerente sociale. Va fi imparțial în felul în care tratează pe toată lumea, indiferent de sex sau religie? Cât de practice sunt proiectele orașului și în ce măsură sunt un exercițiu de propagandă?

Imagini: NEOM

Traducere și adaptare: Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente