HomeHealthUn nou tratament pentru tratarea durerilor lombare

Un nou tratament pentru tratarea durerilor lombare

Recent, oamenii de știință au dezvoltat o nouă opțiune pentru tratarea durerilor lombare cronice, anume un hidrogel care poate fi injectat în coloana vertebrală, unde umple crăpăturile și rupturile discului afectat, restabilind o parte din amortizarea acestuia pentru a atenua durerea.

Gelul injectabil a fost dezvoltat de compania medicală ReGelTec și este cunoscut sub numele de Hydrafil, iar în 2020 a primit o desemnare Breakthrough Device de la FDA din SUA. Recent au ajuns în atenția publicului rezultatele în urma testelor clinice derulate cu oameni.

Atunci când ne gândim la vertebre, discurile spinale joacă un rol important în amortizarea acestora. Cu timpul însă, la fel ca și multe alte părți ale corpului, acestea se pot uza. Pentru mulți oameni umplerea cu lichid a discurilor poate fi ineficientă, provocând durere și afectând mobilitatea. Din păcate, tratamentele se limitează în mare parte la îngrijiri precum odihnă, kinetoterapie și analgezice sau în cazuri mai severe, intervenții chirurgicale în care discurile sunt îndepărtate sau înlocuite cu proteze.

Hydrafil, acest nou gel este încălzit, astfel încât să devină un lichid gros, care este apoi injectat folosind un ac de calibrul 17 în discurile afectate. Când gelul se răcește la temperatura corpului, acesta formează un implant cu același tip de proprietăți biomecanice ca și discul natural. Pacienții, care aveau vârste între 22 și 69 de ani au fost apoi urmăriți timp de șase luni pentru a-și evalua recuperarea.

Fiecare dintre cei 20 de participanți au raportat îmbunătățiri ale durerii și mobilității. Pe o scară de la 0 la 10, nivelul mediu al durerii raportat a scăzut de la 7 la 2. La un chestionar despre modul în care durerile lor de spate i-au împiedicat să efectueze activități de zi cu zi, scorul lor mediu a scăzut de la 48 de puncte la 6.

„Dacă aceste constatări sunt confirmate în cercetări ulterioare, această procedură poate fi un tratament foarte promițător pentru durerea lombară cronică la cei care au găsit o ușurare insuficientă de la îngrijirea conservatoare”, a spus Douglas Beall, autorul principal al studiului. „Gelul este ușor de administrat, nu necesită intervenții chirurgicale deschise și este o procedură ușoară pentru pacient.”

Deși studiul a fost unul restrâns, posibilitatea de a putea remedia durerile lombare într-un mod cu totul nou – și eficient – nu poate fi ignorată. În prezent sunt așteptate studii cu mai mulți pacienți pentru a continua testările gelului Hydrafil.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente