Oamenii de știință au injectat recent unui pacient uman un virus experimental care ucide cancerul, într-un nou studiu clinic. Virusul CF33-hNIS, cunoscut sub numele de Vaxinia, a fost dezvoltat în SUA și a avut succes atunci când a fost testat pe animale.
Tratamentul este cunoscut sub numele de terapie cu virus oncolitic, în care un virus natural este modificat genetic pentru a intra în celulele canceroase și a se reproduce, ucigându-le astfel. Acesta este conceput în așa fel încât să facă acest lucru evitând în același timp celulele sănătoase.
Tratamentul poate ajuta, de asemenea, sistemul imunitar al oamenilor împotriva cancerului, potrivit Imugene Limited, o companie de cercetare clinică a cancerului.
În experimentele anterioare desfășurate pe animale de laborator, s-a demonstrat că virusul reduce dimensiunea tumorilor cancerului de colon, plămâni, sân, ovar și pancreas.
„Acum este momentul să sporim și mai mult puterea imunoterapiei și credem că CF33-hNIS are potențialul de a îmbunătăți rezultatele pacienților noștri în lupta lor cu cancerul”, a spus investigatorul principal al studiului Daneng Li, profesor asistent la Departamentul de Oncologie Medicală și Cercetare în Terapeutică de la City of Hope, într-un comunicat.
Versiunea virusului care este acum testată clinic produce simporter uman de iodură de sodiu (hNIS), o proteină care permite cercetătorilor să vizualizeze și să monitorizeze replicarea virală, precum și să permită o modalitate suplimentară de a deteriora celulele canceroase prin adăugarea de iod radioactiv.
Vaxinia va fi testat într-un studiu de fază I pe 100 de pacienți cu cancer cu tumori solide metastatice sau avansate care au încercat cel puțin alte două tratamente. Grupurile vor primi fie Vaxinia singur, fie în combinație cu pembrolizumab, un medicament de imunoterapie.
Studiile de fază I sunt menite în mod explicit să testeze siguranța și doza optimă a unui tratament experimental, nu să demonstreze definitiv că un tratament funcționează. Cercetătorii vor urmări însă dacă pacienții par să răspundă la Vaxinia și dacă cancerele lor progresează.
De asemenea, vor monitoriza și rata de supraviețuire în următorii câțiva ani – date care vor determina planurile pentru cercetări clinice ulterioare. Procesul este așteptat să fie finalizat până la începutul anului 2025.
Articol de Izabela Constantin