HomeHealthO enzimă specială poate fi o viitoare țintă pentru tratarea cancerului

O enzimă specială poate fi o viitoare țintă pentru tratarea cancerului

Cercetătorii de la Weill Cornell Medicine au descoperit că o enzimă care în mod normal apără celulele umane împotriva virușilor ar putea contribui la evoluția cancerului.

Prin capacitatea sa de a provoca mutații în celulele canceroase, această țintă nou identificată are potențial pentru tratamente noi care vizează lupta împotriva bolilor mortale.

Într-un studiu recent realizat de Weill Cornell Medicine pentru a investiga rolul enzimelor, oamenii de știință au folosit un model preclinic de cancer de vezică urinară APOBEC3G. Ei au descoperit că enzima crește semnificativ numărul de mutații în celulele tumorale.

Dr. Bishoy M. Faltos, autor principal al studiului și Profesor asistent de medicină în Divizia de Hematologie și Oncologie Medicală, a subliniat că APOBEC3G joacă un rol imens în demonstrarea evoluției cancerului vezicii urinare.

Nucleotida de citozină poate fi modificată chimic de către membrii familiei de enzime APOBEC3 pentru a schimba ARN-ul sau ADN-ul. Acest lucru poate duce la prezența unei nucleotide incorecte.

Aceste enzime, în special APOBEC3G, funcționează de obicei împotriva retrovirusurilor precum HIV prin modificarea citozinelor din genomul viral într-un efort de a împiedica reproducerea virală.

Enzimele APOBEC3, care sunt periculoase pentru ADN-ul celular, au fost găsite în concentrații mari în celulele canceroase. Un studiu din 2016 realizat de Dr. Faltas de la Institutul Englander pentru Medicină de Precizie leagă aceste mutații cu rezistența la metodele de tratament cu chimioterapie.

Aceasta este o descoperire aruncă o lumină nouă asupra motivului pentru care anumite tipuri de cancer sunt greu de tratat datorită capacității lor de a se apăra de tratamentele comune.

Astfel de descoperiri creează posibilitatea ca în general cancerul să abordeze APOBEC3s pentru a-și schimba genomul, ajutându-i nu numai să dobândească toate mutațiile necesare creșterii maligne, dar și să le consolideze capacitatea de a face acest lucru. Acest lucru ar putea, de asemenea, spori capacitatea de a diversifica și „evolua” ulterior, permițând creșterea și răspândirea suplimentară în ciuda apărării imune, a tratamentelor medicale și a altor variabile negative.

Un nou studiu realizat de o echipă de cercetători condusă de Dr. Faltas, care îl include şi pe primul autor, Dr. Weisi Liu, a explicat rolul APOBEC3G în cancerul vezicii urinare prin experimente directe cauze-efect.

Deoarece șoarecilor le lipsește enzima umană APOBEC3G, oamenii de știință au înlocuit gena pentru singura enzimă asemănătoare APOBEC3 de șoarece cu gena pentru APOBEC3G uman.

Cercetătorii au descoperit că 76% dintre șoareci cu gena APOBEC3G au dezvoltat acest tip de cancer in timp ce la  șoarecii cu genă APOBEC doar 53% au dezvoltat cancer.

În plus, toți șoarecii fără gena înlocuită au trăit după o perioadă de observație de 30 de săptămâni, în timp ce aproximativ o treime dintre șoarecii APOBEC3G au murit de cancer.

Cercetătorii au fost surprinşi să afle că APOBEC3G din celulele de șoarece era prezent în nucleu. În plus, tumorile vezicii urinare ale șoarecilor APOBEC3G au avut de două ori mai multe mutații decât tumorile șoarecilor fara gena înlocuită.

Prin cartografierea precisă a semnăturii mutaționale APOBEC3G la genomul tumorii, echipa Dr. Liu a avut rezultate uimitoare şi dovezi abundente că această enzimă a fost direct responsabilă pentru o malignitate și o rată mortalității semnificativ mai mare la șoareci.

Cercetătorii au observat un profil genetic distinct în cadrul acestor tumori create numai de APOBEC3G unul care diferă de orice alt membru al familiei.

În cele din urmă cercetătorii au căutat semnătura mutațională a APOBEC3G în baza de date a ADN-ului tumorii umane. Ei au descoperit că aceste mutații sunt frecvente în cancerul de vezică urinară și pot duce la cele mai grave consecințe.

În concluzie, aceste descoperiri vor ajuta cercetările viitoare să ghideze sau să restricționeze evoluția tumorii. Acest lucru ar putea fi realizat prin țintirea enzimelor APOBEC3 cu medicamente adecvate.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente