Un studiu pe termen lung care a analizat relația dintre spitalizările cauzate de fracturi la aproape 1400 de femei în vârstă a constatat că vitamina K1 reduce semnificativ riscul de spitalizare.
Ruperea oaselor poate avea un impact semnificativ asupra vieții cuiva, în special la vârsta înaintată, când fracturile de șold pot duce la dizabilitate, o independență redusă și un risc crescut de mortalitate.
Cu toate acestea, cercetările de la Institutul de Cercetare pentru Inovare în Nutriție și Sănătate de la Universitatea Edith Cowan au descoperit că pot exista pași pe oamenii îi pot lua pentru a reduce riscul de fracturi mai târziu în viață.
În colaborare cu Universitatea din Australia de Vest, studiul a analizat relația dintre spitalizările cauzate de fracturi și aportul de vitamina K1 la aproape 1400 de femei australiene mai în vârstă, pe o perioadă de 14,5 ani, din Perth Longitudinal Study of Aging Women.
S-a descoperit că femeile care au consumat mai mult de 100 de micrograme de vitamina K1 – echivalent cu aproximativ 125 g de legume cu frunze închise la culoare sau una sau două porții de legume – au avut cu 31% mai puține șanse de a avea vreo fractură în comparație cu participanții care au consumat mai puțin de 60 de micrograme în fiecare zi, care este ghidul actual de aport adecvat de vitamina K în Australia pentru femei.
Au existat rezultate mai pozitive în ceea ce privește fracturile de șold, cei care au consumat cea mai mare vitamina K1 reducându-și riscul de spitalizare aproape la jumătate (49%).
Dr. Marc Sim, conducătorul studiului, a spus că rezultatele sunt o dovadă suplimentară a beneficiilor vitaminei K1, care s-a dovedit, de asemenea, că îmbunătățește sănătatea cardiovasculară.
„Rezultatele noastre sunt independente de mulți factori stabiliți pentru ratele fracturilor, inclusiv indicele de masă corporală, aportul de calciu, statutul de vitamina D și boala prevalentă”, a spus el. „Studiile de bază ale vitaminei K1 au identificat un rol critic în carboxilarea proteinelor osoase dependente de această vitamină, cum ar fi osteocalcina, despre care se crede că îmbunătățește rezistența osoasă. Un studiu anterior ECU indică că aportul alimentar de vitamina K1 mai mic de 100 de micrograme pe zi poate fi prea scăzut pentru această carboxilare. Vitamina K1 poate promova, de asemenea, sănătatea oaselor prin inhibarea diverșilor agenți de resorbție osoasă.”
Dr. Sim a spus că a mânca mai mult de 100 de micrograme de vitamina K1 pe zi este ideal și, din fericire, nu este prea dificil de făcut.
„Consumarea zilnică atât de multă vitamina K1 poate fi obținută cu ușurință prin consumul a 75-150 g, echivalentul a una până la două porții, de legume precum spanacul, kale, broccoli și varză”, a spus el.
Articol de Izabela Constantin