O colaborare între Universidad Carlos III de Madrid (UC3M) și Shahid Rajaee Teacher Training University din Iran aduce în atenția publicului o nouă metodă de a identifica oamenii, de data aceasta prin măsurarea ritmului bătăilor inimii.
Instrumentele bazate pe biometrie sunt din ce în ce mai utilizate atunci când vorbim despre securitate. În prezent, putem folosi amprente sau trăsături faciale pentru a completa sau înlocui parole, așa că cercetătorii au ajuns la concluzia că putem fi recunoscuți și după bătăile inimii.
Pentru a realiza acest lucru, oamenii de știință au folosit electrocardiograme (ECG) și au analizat dinamica, ritmul, timbrul, înălțimea și tonalitatea. Aceste calități atribuite în mod normal fișierelor audio au fost aplicate în analiza sunetului bătăilor inimii. Mai departe s-a obținut o combinație de parametri unică pentru fiecare individ în parte, care are o acuratețe de 96.6%.
Cel mai mare avantaj la această nouă posibilă metodă de identificare este reprezentat de universalitatea acesteia. Este cunoscut faptul că alte metode de identificare biometrică pot să rezulte în erori, din pricina unor posibile vătămări, amputări sau a altor caracteristici fizice. Spre exemplu, este foarte comun să nu fim recunoscuți de sistemele de recunoaștere facială atunci când purtăm mască. Bătăile inimii însă sunt un bio-semnal prezent în toate ființele vii care nu poate fi alterat.
„Identificarea biometrică bazată pe înregistrarea cardiacă este studiată de ani de zile, dovedindu-se a fi eficientă. Principala noutate a muncii noastre este că ne uităm la înregistrarea ECG, care este un semnal temporar, de parcă ar fi o undă sonoră. De acolo, analizăm această undă sonoră folosind calitățile care sunt utilizate în mod obișnuit pentru a caracteriza muzica”, explică Carmen Cámara, cercetător de la Departamentul de Informatică al UC3M.
Deși această tehnică de identificare este încă în curs de dezvoltare, viitorul ei pare a fi unul promițător. „În ziua de azi există deja brățări și ceasuri inteligente care efectuează înregistrări ECG, așa că ar fi suficient să instalăm pe ele o aplicație care să folosească algoritmul nostru de identificare”, spune cercetătorul Pedro Peris-López, de la Departamentul de Informatică al UC3M.
Există bineînțeles și limitări care ar trebui să fie adresate, cum ar fi identificarea prin bătăile inimii în funcție de anumite activități pe care persoana le desfășoară, cum ar fi mersul, alergarea, odihna, efectuarea exercițiilor fizice sau stresul în sine. Vârsta poate fi un factor de schimbare când vorbim despre acest subiect, însă trebuie recunoscut faptul că dezvoltarea unei astfel de tehnologii ar fi într-adevăr o alternativă promițătoare.
Articol de Izabela Constantin