HomeHealthVitamina D și efectele asupra depresiei

Vitamina D și efectele asupra depresiei

Suplimentele de vitamina D ar putea atenua simptomele depresiei la adulți, a constatat o meta-analiză recentă a unor studii.

Cercetătorii din Finlanda, Australia și SUA și-au adunat concluziile într-o lucrare publicată în Critical Reviews in Food Science and Nutrition pe 11 iulie. Ei au analizat 41 de studii care analizează eficacitatea vitaminei D în rândul adulților atunci când a fost vorba de abordarea simptomelor depresive.

Fiecare dintre cercetări a implicat studii randomizate controlate cu placebo. Rezultatele au arătat că suplimentele de vitamina D au fost mai eficiente decât un placebo în abordarea simptomelor depresive la adulții care au fost diagnosticați cu depresie.

În cazul indivizilor sănătoși care nu au fost diagnosticați cu depresie sau orice altă afecțiune psihiatrică, cercetătorii au descoperit că suplimentele au fost mai puțin eficiente decât un placebo. De asemenea, suplimentele cu vitamina D nu s-au dovedit a fi eficiente la adulții cu vârsta peste 65 de ani.

Suplimentele par să fie, de asemenea, mai eficiente atunci când au fost luate pentru mai puțin de 12 săptămâni. În plus, dozele de peste 100 de micrograme pe zi au produs un efect mai bun, au descoperit cercetătorii.

Cu toate acestea, autorul principal Tuomas Mikola de la Universitatea din Finlanda de Est a avertizat că există un risc de părtinire în rândul studiilor implicate în analiză, deoarece multe nu au furnizat descrieri ale potențialelor variabile de confuzie, cum ar fi etnia, dieta, BMI, expunerea la soare și cantitatea de exercițiu.

„În ciuda sferei extinse a acestei meta-analize, certitudinea dovezilor rămâne scăzută din cauza eterogenității populațiilor studiate și din cauza riscului de părtinire asociat cu un număr mare de studii”, a spus el într-un comunicat de presă publicat vineri. .

Autorii spun că este nevoie de mai multe cercetări pentru a trage concluzii precise cu privire la faptul dacă vitamina D ar putea fi utilizată pentru a trata depresia.

„Aceste descoperiri vor încuraja noi studii clinice la nivel înalt la pacienții cu depresie, pentru a arunca mai multă lumină asupra posibilului rol al suplimentelor cu vitamina D în tratamentul depresiei”, a spus Mikola.

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente