HomeHealthSunt suficienți 10.000 de pași zilnici?

Sunt suficienți 10.000 de pași zilnici?

Milioane de persoane interesate de fitness își propun să meargă 10.000 de pași în fiecare zi pentru a-și reduce șansele de a avea probleme grave de sănătate. Un nou studiu indică însă faptul că viteza de mers este la fel de importantă ca numărul de pași făcuți într-o zi.

Mersul pe jos a fost mult timp legat de o serie de beneficii pozitive pentru sănătate, inclusiv evitarea cancerului, a demenței, a bolilor cardiovasculare și chiar a morții subite. Două noi studii ale cercetătorilor de la Universitatea din Sydney și de la Universitatea din Sudul Danemarcei dezvăluie că un ritm mai rapid ar trebui să fie privit ca fiind la fel de important în timpul unui astfel de exercițiu.

„Mesajul de reținut aici este că, pentru beneficii de protecție a sănătății, oamenii ar putea nu numai să urmărească în mod ideal 10.000 de pași pe zi, ci și să urmărească să meargă mai repede”, spune co-autorul principal al studiului, Dr. Matthew Ahmadi, cercetător la Universitatea din Sydney, într-o declarație.

În studiul în care au fost analizate date de la peste 78.500 de adulți din Marea Britanie, o viteză mai rapidă de mers pe jos a fost asociată cu evitarea demenței, bolilor de inimă, cancerului și decesului, au scris cercetătorii. Participanții la studiu, toți având vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, au purtat accelerometre de la încheietură pentru a-și măsura activitatea fizică.

Autorii studiului au remarcat că o intensitate mai mare de trepte a arătat beneficii preventive ale îngrijirii sănătății pentru „toate rezultatele”, de la demență la boli de inimă.

La fiecare 2.000 de pași pe care i-a făcut fiecare persoană, aceștia și-au redus riscul de moarte prematură cu 8 până la 11 procente, treptat până la atingerea celor 10.000 de pași zilnici. Studiul a constatat că 9.800 de pași a fost „doza optimă legată de un risc mai scăzut de demență” cu aproximativ 50%. Autorii notează însă că riscul a fost redus cu 25% la doar 3.800 de pași pe zi.

„Dimensiunea și domeniul de aplicare al acestor studii care folosesc instrumente de urmărire purtate la încheietura mâinii fac din aceasta cea mai solidă dovadă până în prezent, care sugerează că 10.000 de pași pe zi este punctul ideal pentru beneficii pentru sănătate, iar mersul mai rapid este asociat cu beneficii suplimentare”, a spus dr. Matthew Ahmadi.

Acest ultim studiu a împletit numărul zilnic de pași și intensitatea exercițiului, împreună cu ratele de mortalitate și diagnosticare pentru cancer și boli cardiovasculare. Co-autorii au spus că speră că această cercetare va duce la mai multe ghiduri de activitate fizică bazată pe etape și la dezvoltarea unor programe de sănătate publică mai eficiente care vizează prevenirea bolilor cronice.

„Pentru persoanele mai puțin active, studiul nostru demonstrează, de asemenea, că până la 3.800 de pași pe zi pot reduce riscul de demență cu 25 la sută”, a explicat co-autorul principal profesor asociat Borja del Pozo Cruz de la Universitatea din Danemarca de Sud și cercetător principal la Universitatea din Cadiz.

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente