HomeHealthO platformă de nanotehnologie poate face celulele tumorale solide mai receptive la...

O platformă de nanotehnologie poate face celulele tumorale solide mai receptive la imunoterapie

O echipă de cercetători de la Centrul Cancerului MD Anderson de la Universitatea din Texas a dezvoltat o platformă de nanotehnologie care poate schimba modul în care sistemul imunitar vede celulele tumorale solide, făcându-le mai receptive la imunoterapie. Descoperirile preclinice sugerează că această abordare adaptabilă de conversie imună are potențialul de aplicare largă în multe tipuri de cancer.

Studiul detaliază utilizarea acestei platforme pentru a atașa artificial o moleculă de activare la suprafața celulelor tumorale, declanșând un răspuns imun atât în modelele in vivo, cât și in vitro.

“Cu această nouă platformă, avem acum o strategie de a converti o tumoare solidă, cel puțin din punct de vedere imunologic, să semene cu o tumoare hematologică, care are adesea o rată de răspuns mult mai mare la tratamentele de imunoterapie. Dacă suntem capabili să traducem și să validăm această abordare în clinică, ne poate permite să ne apropiem de nivelul maxim de activitate al medicamentelor de imunoterapie cu cancere care în mod tradițional nu au răspuns bine.”, a spus Wen Jiang, profesor asistent de oncologie.

Imunoterapia are rate ridicate de răspuns în cazul cancerelor de sânge, cum ar fi leucemia și limfomul, dar succesul a fost variabil în cazul tumorilor solide. Oamenii de știință au lucrat pentru a înțelege mai bine mecanismele care împiedică un răspuns mai bun. O explicație este că expresia variată a moleculelor de reglare imună asupra cancerului de sânge față de celulele tumorale solide influențează modul în care acestea interacționează cu celulele imune.

Receptorul 7 al familiei de molecule de activare a limfocitelor de semnalizare (SLAMF7) este esențial în activarea celulelor imune ale organismului împotriva celulelor canceroase, acționând ca un semnal. Cu toate acestea, se găsește aproape exclusiv pe suprafața celulelor canceroase din sânge și nu în celulele tumorale solide, ceea ce îl face o țintă atractivă pentru abordarea conversiei imune a cercetătorilor.

Pentru a promova expresia SLAMF7 pe celulele tumorale solide, cercetătorii au dezvoltat platforma Bispecific Tumor Transformation Nanoconjugate (BiTN). Aceste nanosisteme sunt proiectate cu o moleculă pentru a se lega de suprafața celulelor tumorale vizate și cu o a doua moleculă pentru a activa un răspuns imun.

În acest studiu, cercetătorii au folosit BiTN cu SLAMF7 și un anticorp care recunoaște HER2 pentru a viza celulele canceroase de sân HER2-pozitive.

Potrivit autorilor, unul dintre cele mai interesante lucruri despre această platformă sunt aplicațiile sale potențiale largi. Abordarea nu este specifică unui tip de cancer sau unei molecule de reglementare, mai degrabă are potențialul de a fi o strategie universală pentru mai multe tipuri diferite de tumori solide. Ca o dovadă a conceptului, autorii au dezvoltat, de asemenea, BiTN cu folat în loc de anticorpul anti-HER2 pentru a viza cancerul de sân triplu negativ, cu rezultate similare.

Deoarece acestea sunt construcții proiectate, platforma de nanotehnologie poate fi folosită ca o abordare plug-and-play pentru a încorpora diferiți agenți de direcționare a tumorii sau molecule imune pe suprafața nanoparticulei. Pentru pacienții cu tumori solide care nu au răspuns la imunoterapie, vedem acest lucru ca pe un beneficiu suplimentar pentru a viza partea tumorii care nu a răspuns”, a spus Betty Kim, profesor de neurochirurgie, care a condus studiul.

Studiul a fost publicat în Nature Nanotechnology.

Sursa foto: Shuttterstock

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente