HomeHealthOamenii de știință au descoperit o nouă structură anatomică în creier care...

Oamenii de știință au descoperit o nouă structură anatomică în creier care monitorizează și protejează celulele

Creierul uman este extrem de complex, iar oamenii de știință încă nu au descoperit întregul său potențial. Acum o descoperire a identificat o componentă necunoscută anterior a anatomiei creierului care se comportă ca o barieră de protecție pentru materia noastră cenușie și o platformă de la care celulele imune pot monitoriza creierul.

Maiken Nedergaard, co-director al Centrului de Neuromedicină Translațională de la Universitatea din Rochester și Universitatea din Copenhaga, și Kjeld Møllgård, M.D., Profesor de neuroanatomie la Universitatea din Copenhaga, și-au publicat noul studiul în Science.

Cercetătorii au numit stratul SLYM, o abreviere de la Subarahnoidal LYmphatic Membrane. SLYM împarte spațiul de sub stratul arahnoidian și spațiul subarahnoidian în două secțiuni.

Descoperirea unei noi structuri anatomice care segregă și ajută la controlul fluxului de lichid cefalorahidian în și în jurul creierului ne oferă acum o apreciere mult mai mare a rolului sofisticat pe care LCR îl joacă nu numai în transportul și eliminarea deșeurilor din creier, ci și în sprijinul apărării imunitare”, a spus Nedergaard într-un comunicat.

Deși echipa explică în mare măsură funcția SLYM la șoareci, ei raportează prezența acestuia și în creierul uman adult.

SLYM este făcut din mezoteliu, care căptușește organe precum inima și plămânii. Møllgård, primul autor al studiului, a bănuit că o membrană similară ar putea exista în sistemul nervos central, având în vedere că mezoteliul protejează organele și găzduiește celulele imune. Membrana este prea subțire pentru a fi văzută la oameni prin intermediul mașinilor de scanare a creierului.

SLYM este o membrană subțire și delicată, dar acționează ca o barieră strânsă, permițând ca doar câteva molecule să tranziteze, făcându-l să pară că separă lichidul cefalorahidian (LCR) în „curat” și „murdar”.

Această funcție particulară subliniază de asemenea, rolul jucat în sistemul glimfatic, „care necesită un flux și un schimb controlat de LCR, permițând afluxul de LCR proaspăt, în timp ce spălă proteinele toxice asociate cu Alzheimer și alte boli neurologice din sistemul nervos central”.

Identificarea SLYM este crucială pentru studiul suplimentar al rolului său în boli diverse precum scleroza multiplă, infecțiile sistemului nervos central și boala Alzheimer care ar putea fi declanșate sau agravate de anomalii ale funcției SLYM.

Cercetătorii sugerează, de asemenea, că livrarea medicamentelor și a terapiei genetice către creier poate fi împiedicată de funcția SLYM, care trebuie să fie pe radar pe măsură ce se dezvoltă noile generații de terapii biologice.

Sistemul nervos central este căptușit de meninge, cunoscute în mod clasic sub numele de dura, arahnoid și pia mater. Arătăm existența unui al patrulea strat meningian care compartimentează spațiul subarahnoidian din creierul șoarecelui și uman, denumit membrana limfatică subarahnoidiană (SLYM). SLYM este similar cu căptușeala membranei mezoteliale a organelor periferice și a cavităților corpului și învelește vasele de sânge și adăpostește celulele imune.

Caracterizarea funcțională a SLYM oferă informații fundamentale despre barierele imune ale creierului și despre transportul fluidelor.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente