HomeHealthOamenii de știință au descoperit o rețea comună a creierului în cazul...

Oamenii de știință au descoperit o rețea comună a creierului în cazul bolilor psihiatrice

În 2019, una din opt persoane din întreaga lume a avut o tulburare mintală, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și aproape jumătate dintre pacienții diagnosticați cu o boală psihiatrică îndeplinesc criteriile pentru o altă boală psihiatrică, secundă (de exemplu, anxietatea și depresia pot apărea adesea împreună). Aceste tulburări pot fi definite ca o afectare clinică majoră a statusului cognitiv, a reglării emoțiilor sau a comportamentului unui individ. Cu atât de multă suprapunere, cercetătorii au început să suspecteze că ar putea exista o explicație neurobiologică pentru o varietate de boli psihiatrice.

Substanța cenușie scade în anumite zone ale creierului

O echipă de cercetători de la Brigham and Women’s Hospital a studiat patru seturi de date neurologice și psihiatrice existente și a identificat o rețea de zone ale creierului care stau la baza bolilor psihiatrice.

Cercetătorii au vrut să înțeleagă regiunile creierului implicate în mai multe dintre aceste tulburări mintale și și-au îndreptat atenția asupra a șase dintre ele: depresia, anxietatea, schizofrenia, tulburarea bipolară, abuzul de substanțe și tulburarea obsesiv-compulsivă.

În mod tradițional, neurologia și psihiatria au strategii de diagnostic diferite. Neurologia întreabă: „Unde este leziunea?”, iar psihiatria întreabă: „Care sunt simptomele?” Acum avem instrumente pentru a explora întrebarea „unde” pentru tulburările psihiatrice. În acest studiu, am examinat dacă tulburările psihice au o rețea comună a creierului.”, a spus autorul corespondent Joseph J. Taylor, MD, Ph.D., director medical de stimulare magnetică transcraniană la Centrul Brigham de terapie a circuitelor cerebrale și psihiatru asociat în cadrul Departamentului Brigham de Psihiatrie.

Cercetătorii au început prin a analiza un set de date structurale ale creierului de la peste 15.000 de controale sănătoase, precum și pacienți diagnosticați cu schizofrenie, tulburare bipolară, depresie, dependență, tulburare obsesiv-compulsivă sau anxietate. La cei care aveau tulburări psihice au fost afectate anumite zone ale creierului. Acestea sunt cingulatul anterior, o zonă asociată cu emoțiile, și insula, o zonă legată de conștientizarea de sine. În interior, materia cenușie era diminuată. Cu toate acestea, aceste regiuni ale creierului sunt, de asemenea, afectate de boli neurodegenerative.

Boli psihice: leziunile pe rețeaua transdiagnostic cresc riscul

Pentru a înțelege mai bine modul în care tulburările mentale afectează în mod specific creierul, au analizat conectomul, o hartă existentă a conexiunilor creierului uman. Astfel, au descoperit o rețea specifică scăderilor de substanță cenușie, comună tuturor diagnosticelor de boală psihică, rețeaua transdiagnostic. Prin urmare, nu rezultatul scăderii materiei cenușii ar conta pentru bolile mintale, ci mai degrabă calea parcursă de această modificare.

Pentru a-și restrânge cercetările, oamenii de știință au analizat dosarele medicale ale a 194 de veterani din războiul din Vietnam. Aceștia prezentau o leziune cerebrală. Obiectivul aici a fost de a vedea dacă zona afectată a avut un impact asupra tulburării mintale diagnosticate la acești veterani. Iar rezultatele sunt convingătoare: într-adevăr, cei care au avut leziuni pe rețeaua de transdiagnostic aveau o probabilitate mai mare de a suferi de tulburări psihice multiple.

Tulburări psihice și cerebrale: „mai multe în comun decât credeam”

Cu toate acestea, potrivit cercetătorilor, scăderea materiei cenușii în cingulatul anterior și insulă nu este cauza bolii psihice – contrar a ceea ce credeam până acum – ci mai degrabă o consecință. „Am descoperit că deteriorarea acestor regiuni – cingulatul anterior și insula – a fost corelată cu mai puține boli psihiatrice, așa că atrofia acestui cingulat și a acestei insule poate fi o consecință sau o compensare a bolii psihiatrice, mai degrabă o cauză a acesteia“, a spus Joseph J. Taylor.

Oamenii de știință speră că identificarea acestei rețele transdiagnostice specifice bolilor psihiatrice va permite noi studii și noi progrese în înțelegerea și gestionarea tulburărilor mintale.

„Tulburările psihice sunt tulburări ale creierului, iar acum abia începem să avem instrumentele pentru a studia și a modula circuitele lor subiacente,. Ar putea exista mai multe puncte comune între aceste tulburări decât ne dăm seama, credeam inițial”, a concluzionat Joseph J. Taylor.

Rezultatele studiului au fost publicate recent în revista Nature Human Behavior.

articol de Cristina Zarioiu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente