HomeHealthRata cancerului pancreatic crește mai rapid la femei decât la bărbați, confirmă...

Rata cancerului pancreatic crește mai rapid la femei decât la bărbați, confirmă un studiu

Într-un studiu efectuat la scară largă la nivel național, cercetătorii de la Cedars-Sinai Cancer Medical Center au confirmat că ratele cancerului pancreatic sunt în creștere și evoluează mai rapid în rândul femeilor mai tinere (în special în rândul femeilor de culoare), decât în rândul bărbaților de aceeași vârstă.

Putem spune că rata cancerului pancreatic în rândul femeilor crește rapid, ceea ce atrage atenția asupra necesității unor cercetări suplimentare în acest domeniu. Este nevoie să înțelegem aceste tendințe și să facem schimbări astăzi, astfel încât acest lucru să nu afecteze în mod disproporționat femeile în viitor.” , a spus Srinivas Gaddam, MD, director asociat al Cercetării biliare pancreatice la Cedars-Sinai și autor principal al lucrării.

Pancreasul, situat chiar în spatele stomacului, secretă enzime și hormoni care ajută organismul să digere alimentele și să proceseze zaharurile. Cancerul pancreatic are cea mai mare rată de mortalitate dintre toate cancerele majore, reprezentând 3% din toate decesele cauzate de cancer în SUA și este mai frecvent în rândul bărbaților decât al femeilor.

În acest studiu, anchetatorii au analizat datele din baza de date a National Cancer Registry Program (NCPR), care reprezintă aproximativ 64,5% din populația SUA, privind pacienții diagnosticați cu cancer pancreatic între 2001 și 2018.

Cercetătorii au descoperit ca ratele de cancer pancreatic au crescut atât în rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților. În mod neașteptat, ratele în rândul femeilor sub 55 de ani au crescut cu 2,4%  în comparație cu ratele în rândul bărbaților de aceeași vârstă, în timp ce o creștere similară a ratelor a fost observată la bărbații și femeile cu vârsta de peste 55 de ani. În plus, ratele în rândul tinerelor femei de culoare au crescut cu 2,23%, în comparație cu tinerii bărbați de culoare.

“În timp ce raportăm o îmbunătățire a supraviețuirii cancerului pancreatic în fiecare an, o mare parte din această îmbunătățire se întâmplă doar la bărbați. Rata mortalității în rândul femeilor nu se îmbunătățește”, a spus Gaddam.

O posibilă explicație prezentată de cercetători se referă la tipul și localizarea tumorilor. Rata adenocarcinomului capului pancreatic, un tip de tumoare deosebit de agresivă și mortal, situată la capul pancreasului, pare să crească, au descoperit cercetătorii.

Datele ne arată o mică creștere a riscului de cancer pancreatic. Și această conștientizare ar putea reorienta oamenii asupra nevoii de a renunța la fumat, de a reduce consumul de alcool, de a consuma o dietă sănătoasă, de a face sport în mod regulat și de a-și gestiona greutatea. Toate aceste schimbări ale stilului de viață ajută la scăderea riscului de cancer pancreatic.”, a spus Srinivas Gaddam.

Persoanele cu dureri abdominale cronice își fac adesea griji că au cancer pancreatic, dar Gaddam a spus că de obicei este un semn al unei alte boli. Cu toate acestea, persoanele care se confruntă cu o pierdere inexplicabilă în greutate sau icter – o îngălbenire a pielii și a albului ochilor – ar trebui să solicite asistență medicală, deoarece acestea sunt semne potențiale ale cancerului pancreatic sau alte probleme medicale grave.

În continuare, cercetările lui Gaddam se vor concentra pe determinarea cauzelor acestor tendințe, inclusiv pe examinarea diferențelor potențiale dintre tumorile pancreatice la femei și bărbați.

Această activitate continuă ne va ajuta să evaluăm eficacitatea noilor intervenții de asistență medicală, cu scopul de a identifica și aborda disparitățile în ceea ce privește rezultatele pacienților și accesul la un tratament eficient. Aceasta este o prioritate continuă în Cancerul Cedars-Sinai, deoarece deservim populația noastră diversă și, de asemenea, putem informa politica de sănătate publică în beneficiul pacienților din întreaga lume.” a declarat Dan Theodorescu, MD, PhD, director al Cedars-Sinai Cancer.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente