HomeHealthOamenii de știință folosesc inteligența artificială pentru a dezvolta medicamente care pot...

Oamenii de știință folosesc inteligența artificială pentru a dezvolta medicamente care pot trata dependența de opioide

Aproximativ trei milioane de americani au o dependență de opioide și în fiecare an, peste 80.000 de americani mor din cauza supradozelor legate de această afecțiune.

Medicamentele cu opioide funcționează prin activarea receptorilor opioizi care duc la ameliorarea durerii și la starea de bine. Din păcate, ele declanșează, de asemenea, dependență fizică și scăderea respirației, aceasta din urmă ducând adesea, din păcate, la deces în timpul unei supradoze de droguri. Studiile preclinice efectuate anterioar au descoperit că blocarea acestor receptori kappa-opioizi poate oferi ajutor în tratarea dependenței de opioide, potrivit mai multor rapoarte media publicate sâmbătă.

Leslie Salas Estrada, în laboratorul Martei Filizola, la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai, speră acum să atenueze dependența de opioide prin descoperirea unor medicamente care inhibă receptorul kappa-opioid.

Dacă ești dependent și încerci să renunți, la un moment dat, vei avea simptome de sevraj, iar acestea pot fi foarte greu de depășit”, a explicat Estrada pentru NeuroscienceNews.

„După multă expunere la opioide, creierul tău este reconectat pentru a avea nevoie de mai multe medicamente. Blocarea activității receptorului opioid kappa a dovedit la modelele animale că poate reduce această nevoie de utilizare a medicamentelor în perioada de retragere.”  a adăugat ea.

Provocarea acestei sarcini este de a descoperi medicamentele care pot bloca de fapt activitatea unei proteine, cum ar fi receptorul kappa-opioid, într-o mare de nenumărați candidați. De aceea, Estrada a apelat la instrumente de calcul pentru a face procesul mai eficient. Estrada folosește inteligența artificială (AI) pentru a-și optimiza sistemele de găsire a medicamentelor.

Inteligenta artificiala are avantajul de a putea prelua cantitati uriase de informatii si de a invata sa recunoască tiparele din acestea. Așadar, credem că învățarea automată ne poate ajuta să valorificăm informațiile care pot fi derivate din bazele de date chimice mari pentru a proiecta noi medicamente de la zero. Și în acest fel, putem reduce potențial timpul și costurile asociate cu descoperirea medicamentelor”, a spus ea.

Echipa lui Estrada a antrenat un model de computer pentru a genera compuși care ar putea bloca receptorul cu un algoritm de învățare de întărire care a recompensat proprietățile care sunt favorabile pentru tratamentele medicamentoase. Ei au făcut acest lucru combinând informații despre receptorul kappa-opioid și medicamente cunoscute. S-a dovedit a avea succes până acum. Cercetătorii au identificat deja câțiva compuși care au atribute promițătoare.

Acum își propun să le sintetizeze și, în cele din urmă, să le testeze pe modele animale pentru siguranță și eficacitate. Scopul final, a spus Estrada, este de a „ajuta oamenii care se luptă cu dependența”, potrivit NeuroscieNews.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente