Maldive plănuiește să dezvolte cel mai mare oraș plutitor din lume, ca o soluție la amenințarea reprezentată de schimbările climatice pentru țările care se află la altitudine joasă deasupra nivelului mării.
Maldive reprezintă una dintre cele mai vulnerabile țări din lume la schimbările climatice. Optzeci la sută din suprafața sa de uscat se află la mai puțin de un metru deasupra nivelului mării, iar nivelurile se preconizează că vor crește până la un metru până la sfârșitul secolului. Aproape întreaga țară ar putea fi scufundată, se arată într-un raport publicat pe 20 iunie 2022.
Această inițiativă a luat naștere dintr-o colaborare între Guvernul Maldivelor și dezvoltatorul imobiliar olandez Docklands. Proiectul a fost realizat de firma de arhitectură din Olanda Waterstudio, care a fost implicată în trecut în proiectarea a sute de reședințe plutitoare, birouri, școli și centre de sănătate din toată lumea.
Orașul plutitor va fi suficient de mare pentru a găzdui 20.000 de oameni și este construit într-o lagună turcoaz, la doar 10 minute cu barca de Male, capitala Insulelor Maldive, relatează CNN. Orașul va fi construit sub forma unui creier de coral, cu 5.000 de unități plutitoare, inclusiv case, restaurante, magazine și școli cu canale între ele. Primele unități vor fi dezvăluite luna aceasta, rezidenții fiind așteptați să înceapă mutarea la începutul anului 2024, iar întregul oraș este de așteptat să fie terminat până în 2027.
Quinn Ulthes, fondatorul Waterstudio, a declarat pentru CNN că impactul asupra mediului al orașului plutitor a fost evaluat cu atenție în colaborare cu biologi marini și autorități guvernamentale și că noul proiect va demonstra că pot exista „locuințe la prețuri accesibile, comunități extinse și orașe care sunt în siguranță chiar și pe apă.”
Patrick Verkoijn, președintele Centrului Global pentru Adaptare (GCA), o organizație internațională implicată în evaluarea posibilelor soluții de adaptare la schimbările climatice, pare să fie de acord. Potrivit lui Verkooijen, construirea de clădiri plutitoare ar putea fi o strategie funcțională și durabilă din punct de vedere economic pentru a aborda problema ridicării mărilor. Totuși, mai sunt multe de făcut pentru a ne asigura că proiectele ca acesta sunt cu adevărat avantajoase și sigure.
Articol de Izabela Constantin