Alopecia, sau căderea accelerată a părului, ar putea fi tratată în curând datorită cercetărilor unei echipe japoneze.
O echipă de cercetători japonezi a reușit să genereze foliculi de păr cultivați (segmente goale ale epidermei care produc păr), din celule embrionare. În timpul dezvoltării embrionului, interacțiunile reciproce dintre stratul exterior al pielii (epiderma) și țesutul conjunctiv de dedesubt, numit mezenchim, declanșează formarea foliculului de păr. Din aceste două tipuri de celule embrionare și o concentrație scăzută de matrice extracelulară (care structurează celulele și țesuturile), cercetătorii au creat organoizi ai foliculului de păr. Organoizii sunt versiuni mici și simple ale unui organ pe care oamenii de știință le creează în laborator folosind celule stem.
Foliculi maturi de păr după 23 de zile de cultură
Tehnica folosită s-a dovedit a fi 100% eficientă, iar organoizii au produs, după numai 23 de zile de cultură, foliculi de păr complet maturi cu fire de păr lungi (aproximativ 3 mm lungime). Pe măsură ce părul crește, oamenii de știință au urmărit atât formarea foliculilor de păr, cât și pigmentarea părului pentru a înțelege cauzele. În timpul acestui proces, cercetătorii au putut studia modul în care foliculul s-a dezvoltat și a produs păr la nivel molecular.
„Acest model de folicul de păr in vitro ar putea fi util pentru a înțelege mai bine inducerea foliculului de păr, evaluarea creșterii părului și inhibarea creșterii părului de către medicamente”, au spus autorii.
De asemenea, echipa a testat un medicament care stimulează producerea de melanocite, celulele implicate în pigmentare. Când acest medicament a fost adăugat la cultură, firele de păr care au crescut din organoizii foliculului au fost mai pigmentate decât firele de păr la care medicamentul nu a fost adăugat.
În cele din urmă, cercetătorii au transplantat foliculii de cultură în șoareci de laborator crescuți în mod special cu un sistem imunitar suprimat, pentru a observa dacă organoizii s-ar putea integra într-un corp viu. Odată transplantați, organoizii s-au maturizat în foliculi și au produs păr pentru mai multe cicluri de creștere, cu o durată de cel puțin 10 luni.
„Următorul nostru pas este să folosim celule de origine umană și să aplicăm pentru dezvoltarea de medicamente și medicina regenerativă”, a declarat cercetătorul Junji Fukuda, profesor la facultatea de inginerie de la Universitatea Națională Yokohama din Japonia.
Astfel, cercetarea umană este următoarea pe ordinea de zi. Spre deosebire de studiul pe șoarece, echipa nu va folosi celule recoltate din embrioni, ci va prelua celulele donate de adulți și le va face inginerie inversă în celule stem, din care speră să crească celulele epiteliale și mezenchimale necesare. În plus, un model in vitro de morfogeneză și dezvoltare a foliculului de păr poate reduce dependența de testarea pe animale.
Echipa speră că cercetările lor vor duce la dezvoltarea de noi tratamente pentru pentru tratarea tulburărilor de cădere a părului precum alopecia androgenică (sau chelia).
Rezultatele cercetării lor sunt publicate în Science Advances.
Articol de Cristina Zarioiu