HomeHealthPersoanele cu glaucom sunt expuse unui risc semnificativ mai mare de a...

Persoanele cu glaucom sunt expuse unui risc semnificativ mai mare de a se ȋmbolnăvi de Alzheimer

Un studiu amplu, la nivel național, din Taiwan, arată că persoanele cu un anumit tip de glaucom, numit glaucom cu tensiune normală, prezintă un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer.

Cercetătorii spun că persoanele cu acest tip de glaucom ar trebui să fie testate pentru boala Alzheimer. Studiul va fi prezentat la AAO 2022, cea de-a 126-a întâlnire anuală a Academiei Americane de Oftalmologie.

Glaucomul este un grup de boli oculare care afectează nervul optic, țesutul care leagă ochiul de creier. Cele mai frecvente tipuri de glaucom implică o presiune anormal de mare în interiorul ochiului. Dar glaucomul cu tensiune normală, cunoscut și sub denumirea de glaucom cu tensiune scăzută, este o formă de glaucom în care pe nervul optic apar leziuni, chiar dacă presiunea oculară este în limitele normale.

Studiile anterioare care evaluează legătura dintre glaucom și boala Alzheimer oferă rezultate mixte, dar puține studii s-au concentrat doar pe glaucomul cu tensiune normală.

Pentru a afla mai multe, cercetătorii au analizat datele din Baza de date de cercetare a asigurărilor de sănătate din Taiwan, colectate pe o perioadă de 12 ani. Ei au comparat incidența bolii Alzheimer la 15.317 de persoane cu glaucom cu tensiune normală și 61.268 de persoane fără glaucom.După ajustarea pentru diabet, hipertensiune arterială, hiperlipidemie, boală coronariană și accident vascular cerebral, ei au descoperit că persoanele cu glaucom cu tensiune normală aveau cu 52% mai multe șanse de a dezvolta Alzheimer în comparație cu cei fără glaucom.

Cei care erau mai în vârstă, femeile sau aveau antecedente de accident vascular cerebral au avut cea mai mare incidență. În plus, ei au descoperit că utilizarea picăturilor oftalmice pentru glaucom nu protejează împotriva bolii Alzheimer și nici nu crește incidența.

Din perspectiva sănătății publice, factorii de decizie politică sunt încurajați să impună screeningul Alzheimer pentru pacienții cu risc cu glaucom cu tensiune normală și să ofere îngrijiri mai substanțiale și integrate”, a spus cercetătorul principal Yu-Yen Chen, MD, Ph.D. de la Spitalul General de Veterani Taichung din Taiwan.

Deși nu toată lumea cu glaucom va dezvolta boala Alzheimer, acest studiu subliniază modul în care acestea sunt legate. Ambele apar atunci când celulele nervoase se deteriorează și mor, un proces numit neurodegenerare.

În glaucom, neurodegenerarea afectează celulele ganglionare retiniene din nervul optic, provocând orbire în timp. În boala Alzheimer, afectează celulele nervoase din creier responsabile de memorie și cogniție.

Se speră că investigarea ulterioară a asemănărilor și diferențelor dintre aceste boli va dezvălui noi tratamente pentru ambele afecțiuni.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente