HomeEditorialPierderea concentrării poate, de fapt, să stimuleze învățarea, arată un studiu

Pierderea concentrării poate, de fapt, să stimuleze învățarea, arată un studiu

Pierderea concentrării pentru o scurtă perioadă de timp ar putea ajuta, de fapt, la stimularea învățării, oferind creierului nostru o amânare rapidă de la sarcina în lucru. Potrivit unui nou studiu, acest fapt ne-ar putea permite să absorbim informații care ar putea să nu fie direct legate de sarcina curentă, dar care ar putea fi totuși bine de știut.

În timp ce concentrarea ne ajută să ne îngustăm obiectivele, pierderea concentrării poate extinde sfera atenției, ajutându-ne să încorporăm informații mai puțin relevante, care ne-ar putea susține să integrăm idei sau concepte îndepărtate”, a explicat Alexandra Decker, neurologul cognitiv care a condus noul studiul.

Realizarea de conexiuni între concepte îndepărtate sau capacitatea de a genera un amestec de idei noi diferite (numite gândire divergentă) sunt două aspecte ale creativității pe care oamenii de știință le pot măsura.

Dar a rămâne concentrat în timp ce ignori celelalte distrageri este, de asemenea, cheia pentru a învăța noi abilități, pentru a dezvolta idei noi sau pentru a găsi o „stare de flux”.

S-a constatat că lipsa de atenție afectează totul, de la percepția de bază până la învățare și memorie. Apar distragerile și concentrarea noastră scade. Dar oricât am încerca, atenția noastră fluctuează în mod natural. În timp ce unele cercetări sugerează că pierderile de atenție sunt un semn care arată supraîncărcarea creierul nostru, o altă teorie presupune că pierderea concentrării se poate întâmpla atunci când o sarcină devine prea monotonă. Acest lucru ar putea duce la unele beneficii neașteptate. Creierul nostru s-ar putea să se rătăcească prin propriile gânduri sau ar putea începe să caute alte informații de digerat care, la rândul lor, ar putea ajuta la învățare.

Acesta este ceea ce Alexandra Decker, de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), a vrut să descopere: unde ne duce mintea când atenția dispare și dacă pierderea concentrării poate fi uneori benefică pentru învățare.

Ea a urmărit cercetări care sugerau că oamenii cu impulsivitate mai mare și control cognitiv mai scăzut – cum ar fi adulții tineri și copiii – au fost mai buni în a învăța relațiile dintre informațiile aparent fără legătură pe care li s-a spus să le ignore.

În cadrul studiului, un grup de 53 de studenți a fost însărcinat cu clasificarea literelor și numerelor care apăreau pe ecranul unui computer, flancate de simboluri care distrăgeau atenția și pe care li s-a spus să le ignore. Atenția oamenilor a oscilat în și în afara focalizării, așa cum era de așteptat. Cercetătorii au observat acest lucru folosind o tehnică care detectează fluctuațiile atenției pe baza timpilor de reacție personali.

În momentele în care concentrarea s-a pierdut, atenția oamenilor s-a extins, permițându-le să capteze simbolurile care de fapt au fost paralele cu apariția unei litere sau a unui număr. Cei care și-au pierdut concentrarea mai des au avut de fapt răspunsuri mai rapide și mai precise, ceea ce indică o mai bună învățare a tiparelor codificate de simboluri. Mai mult, atunci când cercetătorii au analizat participanții individual, au putut vedea că învățarea a fost mai evidentă în timpul lipsei lor de atenție.

„Rezultatele noastre sugerează că a-ți pierdere puțin concentrare ar putea fi de fapt uneori un lucru bun, însă oscilarea între perioadele de maximă concentrare și cele minime ar putea fi, în general, cea mai bună variantă.” a concluzionat Alexandra Decker.

Conform studiilor anterioare, creierul nostru își schimbă focalizarea de patru ori pe secundă, ca și cum ar fi scanat împrejurimile pentru alți stimuli pe care ar putea să-i înregistreze. Aceasta este o abilitate utilă pentru a rămâne atent la posibilele pericole, dar și un tipar de activitate folosit într-o lume plină de distrageri. Tot studiile anterioare au descoperit ceea ce mulți oameni pot confirma: a-ți lăsa mintea să rătăcească după o perioadă de concentrare susținută poate conduce la idei inovative.

Studiul a fost publicat în Psychonomic Bulletin and Review.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente