HomeHealthPoate fi boala Alzheimer prevăzută?

Poate fi boala Alzheimer prevăzută?

Mai multe dovezi că ochii reflectă starea generală de sănătate tocmai au ajuns sub forma unui studiu care adaugă o boală pe lista bolilor ce ar putea fi prezis examinând „ferestrele către suflet”.

Cercetătorii de la Universitatea din Otago susțin că un simplu consult oftalmologic de rutină poate face posibilă diagnosticarea celor mai timpurii stadii ale bolii Alzheimer.

Studiul a fost publicat în revista JAMA Ophthalmology și a cuprins analiza secundară  a datelor a 865 de participanți la un studiu anterior numit Dunedin. Studiul Dunedin a cuprins istoricul medical a 1000 de persoane din Noua Zeelandă de la momentul nașterii.

Cercetătorii de la Universitatea din Otago s-au uitat în special la stratul de fibre nervoase retiniene (RNFL) și cel de celule ganglionare (GCL) și la grosimea acestora la vârsta de 45 de ani. Dr. Ashleigh Barrett-Young, autorul principal al studiului, spune că au descoperit că RNFL și GCL mai groase în jurul vârstei mijlocii au fost asociate cu performanțe cognitive mai bune în copilărie și la vârsta adultă. RNFL mai subțire a fost corelat cu o scădere mai mare a vitezei de procesare a informației (viteza cu care o persoană poate înțelege și reacționa la informațiile pe care le primește) din copilărie până la vârsta adultă.

Cu toate acestea, nu au fost găsite asocieri între subțierea retinei și o scădere generală a performanței cognitive (între copilărie și vârsta mijlocie) care ar putea indica faptul că la nivelul creierului are loc un declin.

În timp ce straturile mai subțiri ale fibrelor nervoase retiniene la 45 de ani au fost legate de o scădere a vitezei de procesare a creierului încă din copilărie, acesta ar putea fi doar un semn al îmbătrânirii generale și nu este neapărat legat de boala Alzheimer.

„Având în vedere că nu am reușit să tratăm boala Alzheimer în stadiu avansat și că prevalența globală a bolii este în creștere, a fi capabil să identificăm oamenii în stadiul preclinic, când s-ar putea să mai avem șansa de a interveni, este cu adevărat important”, declară dr. Barrett-Young.

Pentru moment nu este cert dacă un test oftalmologic menit să prezică o boală la fel de complexă și dură precum boala Alzheimer există. Cu toate acestea, o serie de studii anterioare, inclusiv unele ce vizau persoane cu demență, nu doar adulți sănătoși, au sugerat că subțierea retinei poate precede declinul cognitiv și diagnosticul de demență.

Domeniul este încă unul relativ nou, iar rezultatele au fost împărțite. Există clar o reală nevoie privind cercetarea pentru a putea vedea dacă subțierea retinei precede de fapt debutul bolii Alzheimer și dacă modificările sunt simptome secundare ale bolii sau pur și simplu reflectă îmbătrânirea sau alți factori ai stilului de viață.

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente