HomeLifestylePoate prietenia să fie determinată de miros?

Poate prietenia să fie determinată de miros?

Dacă ați întânit vreodată o persoană și ați simțit că puteți avea o prietenie strânsă de la început, probabil v-ați întrebat care este aspectul care aduce oamenii împreună instant? Pe lângă umorul asemănător sau valorile împărțite, un nou studiu indică faptul că mirosul corpului poate fi un factor care unește persoanele.

Când întâlnim pentru prima dată alți oameni, uneori experimentăm un „clic puternic imediat care ne face să simțim că am fost deja prieteni buni de ani de zile”, spune Inbal Ravreby de la Institutul de Știință Weizmann din Israel.

Indiferent că observăm sau nu, cercetăm în mod constant împrejurimile noastre cu un radar olfactiv, la fel ca rozătoarele și primatele. Șoarecii și cimpanzeii par să aibă abilitatea de a recunoaște imediat cu cine să se împrietenească și pe cine să respingă. Și, deși am putea crede că noi înșine suntem diferiți de rudele noastre din regnul animal, noi cercetări arată că oamenii s-ar putea să nu fie atât de diferiți până la urmă.

Deoarece cautăm prieteni care sunt similari nouă, echipa de cercetători a emis ipoteza că oamenii se pot mirosi pe ei înșiși și pe alții pentru a estima subconștient asemănarea mirosului corporal și a judeca compatibilitatea acestora.

Studiul a implicat 20 de perechi de prieteni, recrutați prin intermediul rețelelor de socializare. Fiecare participant a oferit o mostră de miros corporal purtând un tricou furnizat de studiu timp de două nopți consecutive, după ce s-au spălat cu un săpun furnizat de studiu și niciun alt produs pentru corp.

Cercetătorii au folosit apoi un „nas” electronic pentru a analiza mirosurile tricourilor. În general, au descoperit că mirosul fiecărui participant era mai asemănător cu cel al prietenului său decât cu cel al altor participanți la studiu.

Mai departe, cercetătorii au recrutat 17 persoane care nu s-au întâlnit niciodată anterior și au folosit nasul electronic pentru a le analiza mirosurile corporale. Apoi, fiecare individ a jucat pe rând un joc non-verbal cu alți participanți de același sex. Rezultatele au fost în concordanță cu experimentele anterioare: perechile care aveau un miros asemănător aveau mai multe șanse să raporteze că se simt ca și cum ar fi stabilit o conexiune.

„Cred că este un memento pentru noi, oamenii, să apreciem cât de mult suntem asemănători cu alte mamifere”, spune Inbal Ravreby, doctorand în neuroștiințe și autor principal al lucrării. „Inspirându-ne de la alte animale și de la mecanismele uimitoare pe care le au, putem să înțelegem ce provoacă legăturile sociale și ce nu în timpul acestui joc”.

Mai departe Ravreby vrea să aprofundeze mecanismele din spatele adulmecării noastre sociale subconștiente. Ea plănuiește să măsoare modul în care activitatea creierului răspunde atunci când o persoană simte un miros corporal care îi amintește de ei înșiși față de o aromă care este foarte diferită. Teoria ei este că oamenii se adulmecă în mod constant pentru a stabili un miros de bază care să fie comparat cu mirosurile tuturor din jurul lor și că acest lucru ar putea juca un rol în modul în care subconștient distingem prietenul de inamic.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente