Un nou studiu arată că femeile care au suferit din cauza infertilității sau a avorturilor spontane recurente au avut un risc crescut de accidente vasculare cerebrale fatale și nefatale.
Femeile au mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral și de a muri din cauza unuia decât bărbații. De fapt, aceasta este a treia cea mai des întâlnită cauză de deces la femei, potrivit Asociației Americane a Inimii.
Autorul principal al studiului, Gita Mishra, doctor la Școala de Sănătate Publică a Universității din Queensland, a spus că experiențele din timpul sarcinii au acționat ca un semn de avertizare timpurie pentru riscul de apariție a bolilor pe măsură ce femeile îmbătrânesc.
Mai mulți cercetători de la Universitatea din Queensland au comparat datele de la aproape 620.000 de femei din întreaga lume pe parcursul a 11 ani, constatând că riscul crește odată cu pierderile multiple ale sarcinii. Femeile aveau vârste cuprinse între 32 și 73 de ani când au fost înscrise pentru prima dată în studiu.
Cercetarea a arătat că, de-a lungul timpului în care au fost studiate, 9.265 (2,8%) femei au avut cel puțin un accident vascular cerebral non-letal și 4.003 (0,7%) femei au avut un accident vascular cerebral letal. În total, 91.569 (16,2%) femei au avut antecedente de avort spontan, în timp ce 24.873 (4,6%) au avut un istoric de naștere a unui făt mort.
Printre femeile care au fost vreodată însărcinate, femeile care au raportat un avort spontan aveau un risc cu 11% mai mare de apariție a unui accident vascular cerebral non-letal și cu 17% mai mare risc de apariție a unui accident vascular cerebral fatal, comparativ cu femeile care nu au avut un avort spontan.
Riscul a crescut cu fiecare avort spontan, astfel încât femeile care au avut trei sau mai multe avorturi spontane au avut un risc cu 35% mai mare de accident vascular cerebral non-fatal și un risc de 82% mai mare în accidentele vasculare cerebrale fatale, în comparație cu femeile care nu au avortat niciodată.
Printre femeile care fuseseră vreodată însărcinate, femeile care aveau antecedente de naștere a unor copii morți au avut un risc cu 31% mai mare de accidente vasculare cerebrale non-fatale și un risc cu 7% mai mare de accidente vasculare cerebrale fatale.
Din nou, cu cât este mai mare numărul de nașteri morți, cu atât este mai mare riscul de accidente vasculare cerebrale ulterioare, femeile care au avut două sau mai multe nașteri morți având un risc cu 26% mai mare de accident vascular cerebral letal.
Acest studiu este primul care arată legături cu subtipurile de accident vascular cerebral. Per ansamblu, nașterile morți au indicat un risc de accident vascular cerebral ischemic non-letal sau de accident vascular cerebral hemoragic letal, în timp ce avorturile spontane au fost legate de ambele subtipuri.
Cercetarea arată că avortul spontan și nașterile moarte sunt semnale că o femeie prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare. Aceste evenimente apar cu mulți ani înainte ca o femeie să dezvolte alți factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul sau colesterolul crescut.
Articol de Izabela Constantin