Cercetătorii de la Universitatea Birmingham din Regatul Unit, în colaborare cu Institutul de Medicină Translațională din Elveția și Harvard Medical School din Statele Unite au publicat un studiu în care demonstrează că o moleculă care luptă împotriva hipertensiunii ar putea crește speranța de viață.
Un medicament care imită restricția calorică
Cercetătorii au studiat rilmenidina, o moleculă deja cunoscută că luptă împotriva hipertensiunii arteriale. Rilmenidina este un medicament pe bază de prescripție medicală comercializat uneori sub numele de marcă Hyperium, Albarel, Tenaxum și Iterium.
Înainte de a alege această moleculă, oamenii de știință au efectuat mai întâi o analiză computerizată pentru a determina ce medicamente pot imita restricția caloric la nivel celular. Iar rilmenidina este cunoscută de multă vreme că având efecte anti-îmbătrânire.
“Metoda noastră de calcul funcționează prin identificarea medicamentelor care prezintă semnături moleculare similare cu restricția calorică. Acest lucru ne-a permis să identificăm diferiți compuși drept candidați pentru încetinirea îmbătrânirii. Am ales să ne concentrăm pe rilmenidină deoarece este disponibilă pe cale orală cu utilizări clinice umane și cu efecte secundare ușoare și rare (includ palpitații, insomnie și somnolență în câteva cazuri). Prin urmare, este un medicament atractiv pentru repoziționarea altor boli legate de vârstă și anti-îmbătrânire în general”, a spus autorul principal al acestei lucrări, dr. João Pedro Magalhães, biogerontolog la Universitatea din Birmingham.
Speranța de viață a viermilor a crescut
Pentru a realiza studiul, a fost folosit un model animal, viermele Caenorhabditis elegans, care trăiește doar câteva săptămâni. Un grup de viermi a fost tratat cu rilmenidină, în timp ce un alt grup nu a fost tratat cu nimic, constituind grupul de control.
“Am descoperit că animalele tratate cu rilmenidină au trăit mult mai mult. Ne-am uitat și la markerii de sănătate și am constatat că animalele tratate cu rilmenidină sunt mai sănătoase pentru mai mult timp, ceea ce înseamnă că durata de viață sănătoasă e prelungită prin tratamentul cu această moleculă”, a explicat cercetătorul.
Alte teste au arătat că activitatea genelor asociată cu restricția calorică ar putea fi observată în țesuturile renale și hepatice ale șoarecilor tratați cu rilmenidină. Cu alte cuvinte, unele dintre modificările pe care restricția calorică le dă la animale și despre care se crede că conferă anumite beneficii pentru sănătate, apar și odată cu administrarea unui medicament pentru hipertensiune pe care mulți oameni îl iau deja.
Mai este un drum lung de parcurs pentru a afla dacă rilmenidina ar funcționa ca un medicament anti-îmbătrânire pentru oameni, dar primele semne ale acestor teste cu viermi și șoareci sunt promițătoare. Acum se știe mult mai mult despre ce poate face rilmenidina și cum funcționează.
“Cu o populație globală care îmbătrânește, beneficiile întârzierii în vârstă, chiar dacă ușoare, sunt imense. Reutilizarea medicamentelor capabile să prelungească durata de viață și sănătatea are un potențial uriaș neexploatat în gero-știința translațională. Pentru prima dată, am putut arăta la animale că rilmenidina poate crește durata de viață. Acum suntem dornici să explorăm dacă rilmenidina poate avea alte aplicații clinice.”, a concluzionat João Pedro Magalhães.
Cercetarea a fost publicată în revista Aging Cell.
Articol de Cristina Zarioiu