HomeHealthUn nou medicament oferă speranță persoanelor care suferă de osteoartrită a mâinii

Un nou medicament oferă speranță persoanelor care suferă de osteoartrită a mâinii

Un nou studiu, publicat în Science Translational Medicine de către cercetătorii de la Universitatea din Oxford, a identificat că talarozolul, un medicament care crește nivelul acidului retinoic este capabil să prevină osteoartrita mâinii.

Osteoartrita mâinii este o boală degenerativă a articulațiilor care afectează articulațiile mici ale mâinilor, o afecțiune frecventă la vârstnici și în special la femei în perioada menopauzei. Foarte dureroasă, osteoartrita este o cauză majoră a pierderii autonomiei la vârstnici (provoacă rigiditate și amplitudine redusă de mișcare în articulațiile afectate). Pe măsură ce starea progresează, poate duce la formarea de creșteri osoase și deformări la nivelul mâinilor.

Tratamentele actuale pentru osteoartrită vizează în principal reducerea durerii și a inflamației, cu medicamente care sunt luate pe termen lung, dar care nu împiedică progresia bolii.

Medicamentul talarozol, care crește nivelul acidului retinoic, este promițător ca un tratament nou pentru osteoartrita mâinii.

“Osteoartrita mâinii este o afecțiune medicală comună și debilitantă care afectează în principal femeile, în special în perioada menopauzei. În prezent, nu avem tratamente eficiente care să le stagneze sau vindece boala.”, a spus Tonia Vincent, profesor de biologie musculo-scheletică și reumatolog onorific la NDORMS din Oxford.

Investigarea unei variante de genă comună legată de osteoartrita mâinii

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au început prin a studia o variantă genetică comună, legată de osteoartrita severă a mâinilor. Folosind pacienți recent operați la mâini și modele animale, ei au descoperit că nivelurile de acid retinoic erau deosebit de scăzute la persoanele cu risc de osteoartrită severă a mâinii. Experimentele la șoareci au arătat apoi că stimularea sintezei acidului retinoic a suprimat inflamația în cartilajul articular, identificând talarozolul ca o opțiune viabilă de tratament pentru osteoartrită.

Mai mult de 40% dintre oameni vor dezvolta osteoartrita pe parcursul vieții. Osteoartrita mâinii este o formă extrem de comună a osteoartritei și în prezent nu există tratamente care să amelioreze efectiv simptomele sau să oprească deformarea și rigiditatea articulațiilor. Acest proiect a fost posibil doar datorită abordării multidisciplinare pe care am adoptat-o; lucrăm cu colegii noștri din chirurgie, geneticienii, cercetătorii de date și biologii.”, a adăugat profesorul Vincent.

Talarozol: sigur pentru utilizare la om

Deoarece talarozolul are un profil de siguranță acceptabil la subiecții umani, un mic studiu clinic este în curs de desfășurare pentru a vedea dacă acest medicament poate îmbunătăți cu adevărat simptomele osteoartritei.

„Aproximativ 8,5 milioane de oameni din Marea Britanie trăiesc cu osteoartrita mâinii, având un impact profund și de anvergură asupra vieții, afectând capacitatea oamenilor de a lucra, de a îngriji o familie sau de a trăi independent.

Există o nevoie urgentă de tratamente care să prevină boala sau să inverseze simptomele dureroase ale osteoartritei mâinii. Acest studiu dezvăluie o nouă înțelegere a cauzelor osteoartritei mâinii, care ar putea duce la identificarea de noi ținte biologice pentru intervenție”, a declarat Dr. Neha Issar-Brown, director de cercetare și informații privind sănătatea la organizația de caritate Versus Arthritis, cea care a finanțat cercetarea.

“Această cercetare este încă într-un stadiu incipient, dar cu aceste descoperiri încurajatoare suntem cu un pas mare mai aproape de a putea dezvolta o nouă clasă de medicamente care tratează osteoartrita,  care previne durerea cronică și care le permite oamenilor să trăiască  cu această afecțiune. ”,a concluzionat Dr. Issar-Brown.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente